НОВИНИ

Без евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:12, 27.08.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света
без евросредства правителствата спазват върховенството закона

Лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент изпратиха днес писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до германския канцлер Ангела Меркел, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, в което предупреждават, че Европейският парламент няма да подкрепи многогодишния бюджет на ЕС, ако в него няма ефективен и силен механизъм за обвързването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държавата.

В писмото си лидерите на групите на Европейската народна партия, Алианса на социалистите и демократите, Обнови Европа и Зелените изразяват съжаление, че на последната среща на върха през юли европейските лидери са отстъпили от намерението на Комисията и Парламента да обвържат получаването на евросредства със спазването на принципите на правовата държава.

В писмото си Манфред Вебер, Ираче Гарсия, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс предупреждават, че Европейският парламент има последната дума при одобрението на Многогодишната финансова рамка. “Дошло е времето да засилим битката срещу ерозията на демокрацията, за правовата държава и основните човешки права”, пишат евродепутатите.

Според тях изборната победа, на която и да е политическа сила в държавите-членки не й дава право да действа срещу принципите на правовата държава и срещу европейските ценности.

Европарламентаристите смятат, че най-ефективният механизъм за справяне с проблеми, свързани с върховенството на закона, е обвързването евросредствата с резултатите от мониторинга, който Европейската комисия ще прави на всяка една държава членка всяка година.

Очаква се през септември Европейската комисия да представи първия доклад по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС. Той ще замени сега съществувания мониторинг само върху България и Румъния.

Брюксел ще наблюдава не само съдебната система и борбата с корупцията, но и свободата на медиите и плурализма и междуинституционалните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Околийски: Ваксината срещу коронавирус трябва да е безплатна и хората да си я сложат
Доц. Околийски: Ваксината срещу коронавирус трябва да е безплатна и хората да си я сложат
ВМРО ще има позиция за оставката на Данаил Кирилов в началото на следващата седмица
ВМРО ще има позиция за оставката на Данаил Кирилов в началото на следващата седмица