НОВИНИ

Доц. Кунчев: Време е за нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:00, 05.11.2020 (обновена)
8843
Чете се за: 03:02 мин.
У нас

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в началото на редовния седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки. Най-важната мярка е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е социалната дистанция, припомни министърът.

В последните два дни броят на регистрираните случаи нарасна драстично с над 8000 положителни проби. Така общо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента вече достигнаха 64 591, от тях активни са 41 178. В момента хоспитализирани в болнични заведения са 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения.

От началото говорим, че през есенно-зимния сезон ще се увеличат, сега е важно да мислим за нашите близки и познати. Най-важно е да проявим разум и да мислим за близките си - тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим, апелира проф. Костадин Ангелов. "Неприятно ми е като виждам хора, които търсят вратички в закона да нарушат дисциплината. Не е време за празнуване, време е за разум, за връщане на доверието в българските лекари", апелира проф. Ангелов.

Изнемогва ли здравната ни система: Пациент с коронавирус почина в дома си, докато чака линейка

Държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. "Имаме достатъчно количество лични предпазни средства, за да се обезпечи държавата за месеци напред. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата седмица се очакват още количества", съобщи още той.

"Нека всички граждани, които имат симптоми да не гледат на това лекарство като панацея. Всеки медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска. Освен ремдисивир има и други препарати", поясни здравният министър.

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Континентът е тъмночервен. У нас само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в червената.

България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите, обобщи той.

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че ще постигнем кой знае колко добър резултат. Първо ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември - минимум до края на ноември", заяви доц. Кунчев и акцентира, че е време да се обмислят допълнителни мерки:

  • Трябва да се помисли за ограничения в работното време на всички заведения до 22.00 или 23.00 ч.;
  • Ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50%;
  • Учениците от 5-ти до 12-ти клас да се преминат към онлайн обучение, както и да се преустановят извънкласните дейности;
  • Университетите да преминат на дистанционно обучение;
  • Да се организира зелен коридор за пазаруване за хората над 65 години.
  • Да се дадат правомощия на министъра да командирова специалисти. „Време е колеги от доболничния сектор да се включат в тази борба“, акцентира доц. Кунчев.

Според него трябва да бъде освободен от карантина медицинският персонал. "На контактния медицински персонал да не се прилага карантина, а да остават на работа след отрицателен PCR на третия ден от контакта", поясни той.

"Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 000 заразени на ден", каза доц. Кунчев.

Реорганизират големите областни болници за нуждите на пациенти с COVID-19

В столицата ситуацията е най-тежка, каза директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов и посочи, че болните с коронавирусна инфекция са 21 533, като 15 980 от тях са на домашно лечение. Леглата в София за лечение на коронавирус са 3000, от които 250 са за интензивно лечение. В средно тежко състояние в болница са приети 713 болни, обобщи още той.

Всеки, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение. Нито едно лечебно заведение не може да откаже на спешен случай. В голяма част от спешните отделения влиза пациент, който е положителен. Затова налага да се извърши триаж", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Да избегнем ходенето в асансьори, кина и т.н. Тези мерки не могат да спрат разпространението на вируса. Говорим за дифузно разпространение. Не можем да го спрем, но можем да го контролираме", заяви проф. Ангелов.

"Искаме да намалим натиска върху лекарите. В София е най-големият натиск. Данните се подават към координационния център, а докато отиде линейката, леглата вече са заети", акцентира още министърът.

Медицинските специалисти с положителни проби за коронавирус, установени до момента, са 2664, но активни към 5 ноември са 1276. От тях 90 се лекуват в болница, а 7 се намират в интензивни отделения, обобщи още началото на брифинга министърът.

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на Спешна помощ в София

Той допълни, че всеки пациент, който прецени, че се намира в състояние, което е спешно, има право да посети болница, а лекарят е този, който трябва да прецени дали е спешен.

"Ръст в смъртността има. Дължи се на това, че българските граждани продължават да търсят лекар късно. Много млади хора вече търсят късно помощта, когато вече почти целият бял дроб е засегнат. Не се самолекувайте, не използвайте панически медикаменти", апелира проф. Ангелов.

Служители на МВР също ще се включат във връчване на предписанията на РЗИ, стана ясно още на брифинга. Имаме готовност за превръщане на някои болници в такива за лечение само на пациенти с коронавирус. Това ще стане когато 50% от всички легла в София са запълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля със знаменит обрат в ШЛ, Челси също с успех
Севиля със знаменит обрат в ШЛ, Челси също с успех
Ерлинг Холанд отново блести при победа на Дортумнд, Лацио измъкна равен срещу Зенит
Ерлинг Холанд отново блести при победа на Дортумнд, Лацио измъкна равен срещу Зенит