НОВИНИ

С 30% се е свило производството на бизнеса в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 05.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

С 30% се е свило производството и работната ръка на бизнеса в Русе от началото на пандемията. Заради намалената покупателна способност магазините масово затварят. Част от шивашките фирми се спасяват с ишлеме за чужди компании, но има и цехове, които са затворили врати и разпродали машините си.

Над 150 русенски фирми са обявили ликвидация от началото на COVID кризата.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Свиването на производство доведе до свиването на работната сила, защото има натрупване в складовете и непродажба на произведени изделия.

В първите месеци на пандемията шивашките фирми в Русе се спасяваха с шиене на маски и защитни облекла, но след това работата им значително намаля.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Приключихме този епизод. Западът вече се регулира и голяма част от запасите на световния цех за производство Китай почнаха да идват насам.

Антоанета Антонова - управител на шивашка фирма: Има голям отлив на самите поръчки на клиентите. Те продават малко, съответно и възлагат малко. Доста шивашки фирми намалиха капацитета си, има и фирми, които преустановиха дейност.

Над 200 предупредителни протокола са съставени за нарушение на мерките в Русенско

За да оцелее в този период на криза на бизнеса трябва се осигурят свободни финансови средства, да се разширят възможностите за комуникация с администрацията по електронен път.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Бизнесът страда от това нещо, защото нямаме електронно правителство, не можеш да работиш електронно и по-бързо. А бизнесът печели, когато е бърз.

Антоанета Антонова - управител на шивашка фирма: Понеже сме разпръснати и сме малки, е хубаво да бъде приет Законът за браншовите организации, тъй като това според мен ще консолидира силите на различни групи от фирми, за да могат по-лесно да излизат на пазара, за да имат по-добра представеност и пред властите, и пред клиентите си.

Според експерти следващият сектор, който сериозно ще пострада, е образованието - голяма част от частните школи така и не отвориха врати в началото на учебната година.

Автор: Даниела Василева, Пламен Иванов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на Здравеопазването препоръчва отмяна на конгреса на БФС
Министерството на Здравеопазването препоръчва отмяна на конгреса на БФС
Женският отбор на НСА е на победа от класиране за основния етап на Шампионската Лига
Женският отбор на НСА е на победа от класиране за основния етап на Шампионската Лига