НОВИНИ

Пловдивската болница прави антигенни тестове на всички пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 03.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Пловдивска болница вече прави антигенни тестове за коронавирус на всички пациенти, които постъпват в здравното заведение. По този начин заразените се изолират от останалите пациенти още преди да бъдат приети и не се допуска разпространение на вируса вътре в болницата. Медицинският персонал също е подготвен и знае в кои случаи обслужват хора с COVID-19.

В болницата взели решение за масовата употреба на антигенните тестове, след като се наложило да затворят цяло отделение заради заразени с коронавирус медици.

Христо Христев - управител на МБАЛ „Св. Каридад"-Пловдив: Една спешна пациентка с тежък инфаркт зарази 14 човека от нашето кардиологично отделение, тогава взехме решение, че всеки един пациент, влизащ в болницата за лечение, ще му се прави, за наша сметка естествено, такъв антигенен тест.

Пациентите с положителни тестове се изолират в отделни стаи. Наблюдават се и ако състоянието им е стабилно се прехвърлят в COVID отделението на болницата.

Христо Христев - управител на МБАЛ „Св. Каридад"-Пловдив: Всяка седмица подлагаме и нашите екипи на такива тестове.

Добрият пример: Управител на болница в Пловдив се включи в дежурствата на COVID отделение

Антигенните тестове са значително по-евтини от PCR, а са съизмерими по точност. Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 минути.

Жулиен Ненков - МБАЛ „Св. Каридад"-Пловдив: Тестът е с изключително висока чувствителност и изключително висока специфичност, което означава, че няма кръстосана реактивност към други вируси, тъй като носът съдържа повече от 70 вида вируси.

При положителен резултат от болницата подават информация за пациента и към Регионалната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ без Мбапе и Неймар срещу РБ Лайпциг в ШЛ
ПСЖ без Мбапе и Неймар срещу РБ Лайпциг в ШЛ
Заради COVID-19: Местят "Ролан Гарос" и през 2021 г.
Заради COVID-19: Местят "Ролан Гарос" и през 2021 г.