НОВИНИ

България още не може да одобри преговорната рамка за членство на Република Северна Македония в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 03.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Имаме шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Все още има шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин.

Вчера тя беше в германската столица, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония. Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември.

„Имаме напредък по отворените въпроси. За краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също им сближаване на позициите“, коментира министърът относно преговорите с Република Северна Македония за одобрението на членството на страната в Европейския съюз.

Борисов изпрати Екатерина Захариева в Берлин с твърда позиция за СР Македония

„Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме там да кажем „Да“, заяви министър Захариева.

Македонска страна систематично нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции, не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата, обобщи министърът.

„Ние сме доброжелателни, но не може да правим компромиси, които ще продължават да водят до антибългарска кампания, това е позицията на българското правителство“, категорична беше Захариева.

Захариева пред Ройтерс: Притесненията ни са свързани с непрестанните претенции за македонско малцинство у нас

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID-19: Местят "Ролан Гарос" и през 2021 г.
Заради COVID-19: Местят "Ролан Гарос" и през 2021 г.
Оже-Алиасим и Хачанов отпаднаха на старта в Париж
Оже-Алиасим и Хачанов отпаднаха на старта в Париж