НОВИНИ

Няколко критични точки у нас - София, Бургас и Шумен

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 05.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Заразата COVID-19 расте стремглаво. Само три области в страната са извън критичната червена зона - Видин, Добрич и Силистра.

Според данните има нови 4054-ма заразени, т.е. за последното денонощие 31% от изследваните са с коронавирус. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че страната навлиза в изключително сериозна фаза на заболяването. Това даде повод на главният здравен инспектор днес, по време на брифинга на Щаба, да предложи нови по-строги мерки.

Прецизиране на вече съществуващи мерки и затягане на други - това предложи държавният здравен инспектор. Сред тях затваряне на заведенията след 22.00 часа, зелени коридори за пазаруване на възрастните хора и дистанционно обучение за децата от 5 до 12 клас в цели области.

Преди минути здравният министър обяви нови мерки няма да има - освен зелен коридор за пазаруване на хората от рискови групи. Той посочи, че мерките в момента работят. Те трябва да се спазват и да има контрол. В страната има няколко критични точки - София, Бургас, Шумен - трябва да се укрепят тези места.

Здравният министър: Няма да има въвеждане на нови мерки

На този фон 30 % от леглата за лечение на пациенти с COVID в страната вече са запълнени, както и 20 % от тези в интензивните отделения.

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в България", каза здравният министър.

Констатацията. И очакванията:

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен иснпектор: При спазване на досегашните мерки, но при начина, по който ги спазваме, който не е задоволителен, няма проблем теоретически ние да достигнем нивата на Чехия и Белгия - ние ще имаме над 10 000 новозаразени дневно и над 300 смъртни случая дневно.

В София вече са разкрити 3000 легла за COVID пациенти. Заети към момента са 820. Пациенти, които не са потърсили първо личния си лекар, затруднява работата на болниците.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на леките пациенти, буквално от първия ден, когато пациентът потърси контакт с тях до момента, в който те наистина имат нужда от лечение в болница. Това нас много ще ни облекчи.

Предпазни средства и медикаменти има за 6 месеца напред - това уверение е получил премиерът от здравния министър в телефонен разговор от 3.00 часа тази нощ.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Но ако натискът продължава да се увеличава, ако разумът намалява, тези месеци ще се намалят.

Следващата стъпка е цели болници да лекуват пациенти с COVID в София.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Имаме такава готовност, тази готовност ще бъде приложена в момента, в който 50% от наличните легла на територията на областта бъдат запълнени с пациенти с COVID, от всички болнични легла в областта.

Засега няма необходимост, както и намерения, хотели да се превръщат в полеви болници. Екипи на полицията ще помагат на Столичната здравна инспекция за връчване на предписания на карантинирани.

Междувременно днес пристигнаха 1700 флакона "Ремдесивир", още 4300 флакона се очакват през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият президент на САЩ - кога? Байдън и Тръмп убедени в победата си
Новият президент на САЩ - кога? Байдън и Тръмп убедени в победата си
Кои са капанците и къде е най-хубавото кисело мляко в света?
Кои са капанците и къде е най-хубавото кисело мляко в света?