НОВИНИ

Новият президент на САЩ - кога? Байдън и Тръмп убедени в победата си

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:09, 05.11.2020
Чете се за: 01:57 мин.
САЩ

Кой ще бъде 46-ият президент на Съединените щати? Ден след вота този въпрос още няма отговор. Причината е в рекордния брой гласували - близо 160 млн., 103 млн. от които - по пощата.

По данни на CNN Джо Байдън запазва преднината си с 253 от необходимите 270 електорални гласа. Байдън все повече се приближава към Белия дом. Доналд Тръмп неколкократно обяви победа, но засега има 213 гласа в своя подкрепа.

Оспорваната надпревара изглежда е далеч от своята развръзка - президентът-републиканец обяви победа в 23 щата, но демократите настояват, че победител ще има, едва когато и последният глас бъде преброен. Всички погледи са вперени в Пенсилвания, където Тръмп и Байдън са с почти равни резултати. В Невада и Аляска се очаква броенето на гласовете по пощата да продължи още няколко дни. А в Джорджия, макар и прогнозите да са за победа на Републиканците, още нищо не е приключило.

В очакване на името на новия президент, хиляди американци излязоха на протести - както привърженици на Доналд Тръмп, така и на Джо Байдън. Бившият вицепрезидент направи среднощно изявление, в което намекна, че победата му предстои. Но за сега сигурно е само едно - Байдън е кандидатът, за когото са гласували най-много хора в последните 120 години. Тръмп написа още няколко туита, които от социалната мрежа маркираха като "потенциално подвеждащи".

Търпение. Думата, която описва тазгодишните избори за американски президент. Ден след вота Белият дом няма нов стопанин и по всичко изглежда, че такъв може да не се появи до края на седмицата.

66.9% - най-високата избирателна активност за последните 120 години. 160 млн. гласа, 103 млн. от тях - по пощата. Това и фактът, че няколко щата ще приемат бюлетини, изпратени по пощата с клеймо 3 ноември още 3 дни, неминуемо доведоха до забавяне на окончателния резултат.

Тези избори родиха и друг рекорд - Джо Байдън се очертава като кандидат-президента с най-много подкрепа от гражданите - за него са гласували 71,5 млн. Засега. Без да прави категорични заявки, Байдън намекна, че победата е близо:

"Вече е ясно, че печелим в достатъчно щати, за да достигнем необходимите 270 електорални гласа, които да ни осигурят победата в президентските избори. Не съм тук, за да обявя победа, но съм тук, за да кажа, че когато броенето приключи, вярваме, че ние ще сме победители", каза Джо Байдън, кандидат-президент.

Все така за победител се смята и Доналд Тръмп. Той спечели в ключови щати като Тексас, Флорида и Охайо, но този път може и поверието, че Охайо е щатът предвестник за новия президент, да не се окаже вярно.

Тръмп отмени и планираната си пресконференция, но пък продължи да публикува в Туитър обвинения в изборни измами. От щаба на републиканеца са завели повече от 40 дела, настояват и за спиране на броенето на бюлетини в Пенсилвания, Джорджия, Уисконсин и Мичиган. Почти е сигурно, че последните два щата ще подкрепят Байдън.

"Адвокатите ни поискаха достъп, но какво от това? Вредата върху избирателната система вече е нанесена, както и на самите президентски избори. Ето това трябва да обсъждаме", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

"Обявихме победа в Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина. Навсякъде имаме огромна преднина. Ще обявим победа и в Мичиган, където има данни за изхвърлени големи количества бюлетини", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Президентските избори задълбочиха още повече разделението сред американците. Митинги в подкрепа и на двамата кандидати имаше в поне 10 града. Но до очакваната ескалация на напрежението не се стигна. Засега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) се раздели с Анте Аралица
Локомотив (Пловдив) се раздели с Анте Аралица
Няколко критични точки у нас - София, Бургас и Шумен
Няколко критични точки у нас - София, Бургас и Шумен