НОВИНИ

Каракачанов: Има готовност за полеви болници, ако се стигне дотам

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 05.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Армията има разработен план с Министерството на вътрешните работи за борба с коронавируса, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в "Още от деня".

„Това, с което ние можем да помагаме, са военните болници, които функционират в някои градове на България – София, Пловдив, Сливен, Плевен, Варна. Навсякъде има открити COVID отделения. Военните болници не обслужват само работещи в системата на Министерство на отбраната“, обясни Каракачанов.

При необходимост има готовност за полеви болници, подчерта Каракачанов, но преди да се стигне дотам има още ходове, които могат да бъдат направени. За лечение на хора могат да бъдат използвани неработещи хотели. Там условията на живот и хигиена са много по-добри от военно-полева болница.

Той подчерта, че от тази пандемия трябва да си извлечем един извод: „Ние като нация, ако не сме солидарни един с друг, няма кой да ни помогне".

Каракачанов допълни, че трябва да се обсъдят мерки, които да не спират трудовия процес.

„Защото въпросът е хем да спасиш живота на гражданите, хем да не спреш живота в държавата. Не може хората да не ходят на работа, да останат без доходи. Видно е какво се случва. Надявам се, че скептиците по отношение на сериозността на пандемията стават все по-малко“, каза той.

"Здравната ни система още се държи, но трябва да я подпомогнем с разумни мерки, с помощ под формата на доброволци, с даряване на кръвна плазма", каза още той.

Красимир Каракачанов не очаква, ако има промяна на администрацията в Белия дом, стратегическите интереси на Щатите и партньорството им с ЕС и НАТО, да се променят.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки срещу COVID-19 в Европа: Кои държави въвеждат карантина?
Строги мерки срещу COVID-19 в Европа: Кои държави въвеждат карантина?
Президентът наложи вето върху промени в Закона за автомобилните превози
Президентът наложи вето върху промени в Закона за автомобилните превози