НОВИНИ

Предоставят безплатна здравно-социална услуга в домашна среда във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 06.11.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Близо 500 души във Варна ще получат безплатна здравно-социална услуга в домашна среда от началото на декември. Патронажните грижи ще обхванат възрастните над 65 години и хората с увреждания. Проектът е на стойност над 1,1 млн. лева и се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Той се изпълнява съвместно между Българския червен кръст и Община Варна.

Екип от 48 души - медицински сестри, домашни помощници, социални асистенти, психолог и рехабилитатор ще помагат на нуждаещите се. Мобилните екипи ще разполагат с два автомобила, с които ще стигат до домовете на хората.

"Ще помагат в личния тоалет, ще помагат при обличането, при почистването на една, две, три стаи, ще помагат при миенето, при къпането на тези хора. Ще им пазаруват, ще им готвят, ако имат възможност, ще им закупуват с техни средства лекарства, храна, ще ги придружават по време на разходка", разказа зам.-председателят на БЧК-Варна д-р Петър Радушев.

Заради многото нуждаещи се от подкрепа, експерти ще преценяват на място и чрез анкета състоянието на заявилите желание да ползват социалната услуга. При подбора ще се вземат под внимание и медицински експертизи.

"Дейностите, услугите ще бъдат не ежедневни с всички, а може би два до три пъти в седмицата. Там, където се прецени от екипите, ще се полагат и ежедневни грижи, защото там ще има хора, които ще са след оперативен период и ще трябва да се сменят превръзките", обясни още Радушев.

Проектът цели да се подобри качеството на живот на възрастните и на хората с увреждания, които живеят сами и няма на кого да разчитат.

"В Червения кръст някой път идват хора и искат не едно блистерче, а едно аспиринче. Постоянно някой идва с проблема си или палто няма, или хляб няма. Нещо няма и чака Червения кръст", обясни председателят на БЧК-Варна Илия Раев.

Социалните услуги ще се предоставят 12 месеца, като надеждата е проектът да продължи и през следващите години със средства от общинския бюджет.

"Никого не подминават проблемите на хората над 65 години. Да премахнем тази социална изолация за хората над 65 години, това е в нашите възможности", каза зам.-кметът на община Варна Коста Базитов.

В понеделник от Българския червен кръст във Варна ще обявят телефонния номер, на който хората в нужда ще могат да заявят, че искат да ползват безплатните социални услуги.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистката Ваня Ефтимова: Голяма част от гласувалите за Байдън гласуваха срещу Тръмп
Журналистката Ваня Ефтимова: Голяма част от гласувалите за Байдън гласуваха срещу Тръмп
3754 са новите случаи на коронавирус у нас
3754 са новите случаи на коронавирус у нас