НОВИНИ

От днес мобилни пунктове пред всяка болница ще преглеждат пациенти със съмнения за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 06.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

От днес са поставени мобилните пунктове пред всяка болница, където пациенти със съмнение за COVID-19 могат да бъдат тествани и преглеждани. Такива пунктове има вече пред "Пирогов", "Александровска" и други лечебни заведения. Как работят пунктовете и как ще бъдат тествани пациентите със съмнение за коронавирус?

Пред Пета МБАЛ-София също има поставен пункт. Директорът на болницата д-р Борил Петров обясни, че пунктът ще работи с 24-часов режим.

"Колегите, които са в приемния спешен кабинет, когато преценят, че пациентът има съмнителни симптоми, пациентът ще бъде преглеждан в този пункт. Целта е да не се смесват потоците с другите пациенти и, разбира се, с персонала. Екипът ще прецени след прегледа дали трябва да се направи бърз антигенен тест, тъй като той е най-точен, когато пациентът има симптоми", каза д-р Петров.

Здравният министър: Няма да има въвеждане на нови мерки

PCR тестове в този пункт няма да се правят, уточни директорът. Ако антигенният тест е положителен, пациентът се насочва към личния лекар, където ще им бъдат давани направления за PCR тестове. Един екип - от лекар и сестра, ще правят прегледите.

"Улеснява се тестването с тези пунктове, а и цялата процедура по приемането на пациентите, особено на тези със съмнителни симптоми за коронавирусна инфекция", допълни д-р Петров.

Той обясни, че протоколът за лечение на пациенти с COVID-19 е доста обширен и много ще помогне на екипите. Според него всички въведени мерки досега са адекватни и ефективни.

В COVID отделението на Пета МБАЛ-София няма свободни места, всички 37 легла са заети.

Репортер: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Брънзалов: Да се прави бързо тестване с антигенен тест, а PCR - само при неясноти в диагностицирането
Д-р Брънзалов: Да се прави бързо тестване с антигенен тест, а PCR - само при неясноти в диагностицирането
Стигна ли алгоритъмът на МЗ за лечение на коронавирусни инфекции до болниците
Стигна ли алгоритъмът на МЗ за лечение на коронавирусни инфекции до болниците