НОВИНИ

Депутатите в спор - чие тяло е било в зала

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:57, 06.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
депутатите спор чие тяло било зала
Снимка: БГНЕС

Днешното заседание на Народното събрание започна с фалстарт. Повече от час депутатите не могат да уточнят кой е бил в пленарната зала и кой не. Наложи се да бъде направена поименна проверка на депутатите, но и тя предизвика спор. В нея бяха отбелязани хора от левицата, които протестираха, че по време на преброяването не са били в залата.

"Присъствието в залата и осигуряването на кворума е политически акт. Нелегитимна е проверката на депутатите в залата. Всички решения днес няма да бъдат законосъобразни. Кворумът не е легитимен в момента", каза Таско Ерменков от БСП.

В отговор заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов отговори: "вашето тяло беше в тази зала, аз го видях". Това постави началото на спор чие точно тяло е било в зала и чие не. Повечето от депутатите от БСП поискаха да бъдат изключени от списъка, защото не са присъствали и физически, когато е изчетено името им.

Наложи се обяснение да даде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излязат", каза Караянчева.

Срещу присъствието си в зала възразиха и от ДПС.

"Настоявам името ми да бъде премахнато от преброяването, защото аз не съм бил в залата по време на проверката", каза Джевдет Чакъров.

След поименната проверка в залата днес се оказа, че има 130 депутати, при необходим кворум от 121. Левицата обаче заплаши, че ще даде на Конституционния съд гласуваните днес решения.

На днешното заседание трябваше да бъдат гласувани извънредно законите на здравната каса, на общественото осигуряване и на държавата. От 9.00 ч. обаче досега заседанието така и не може да започне по същество.

Депутатите от БСП поискаха и справка от здравния министър Костадин Ангелов, който е в зала, дали има карантинирани депутати, които присъстват в пленарната зала.

Гледайте НА ЖИВО ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха жребия за "Sofia Open"
Преместиха жребия за "Sofia Open"
Херардо Сеоане Кастро: Доброто начало беше ключът към успеха
Херардо Сеоане Кастро: Доброто начало беше ключът към успеха