НОВИНИ

Депутатите приеха за първо четене Закона за бюджета на общественото осигуряване

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:14, 05.11.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Политика
депутатите приеха първо четене закона бюджета общественото осигуряване
Снимка: БГНЕС

Депутатите от социалната и от бюджетната комисия в парламента приеха за първо четене закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Срещу текстовете гласуваха от левицата и ДПС. Проектът за нов бюджетен закон беше представен от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

През следващата година е заложен рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6,2 млрд. лева заради недостиг на средства. Приходите по бюджета през следващата година се очаква да се увеличат с 744 млн. лева. и да надхвърлят 8 млрд. лева. В същото време разходите ще нараснат с 1,38 млрд. лева.

Основната причина за големия недостиг на средства по бюджета е увеличението на пенсиите, обясни Русинова. Така от 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 лева на 300 лева, а максималната от 1200 лева на 1440 лева.

Обезщетението за безработица ще бъде и догодина 12 лева като минимум на ден. Запазва се максималният осигурителен доход.

"Липсва яснота какво ще се случи с частните пенсионни фондове и какви са техните отношения с държавата. Моля да се обърне внимание на това. Освен всичко се замразява и майчинството на 380 лева месечно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Ние ще подкрепим бюджета, защото той е направен така, че да подпомогне хората с най-ниски доходи да преживеят до излизането на ваксината и стабилизирането на ситуацията", каза депутатът от Обединените патриоти Калин Поповски.

"Определям бюджета на ДОО като безразсъден, защото правителството раздава пари като за последно и на принципа след мен и потоп", обяви Георги Гьоков от БСП. Той изтъкна, че следващият бюджет не защитава най-уязвимите групи от обществото като пенсионерите, майките и безработните.

"Осигурителната тежест се увеличава, а мизерията остава. Ще внесем наши предложения между двете четения на закона", каза още Гьоков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха беглец при спецакция в село Мрамор
Задържаха беглец при спецакция в село Мрамор
БНБ: Има два риска пред държавния бюджет, трябват повече буфери
БНБ: Има два риска пред държавния бюджет, трябват повече буфери