НОВИНИ

Експерт: Не става въпрос да обърнем хотелите на болници, а да подпомогнем здравната система

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 06.11.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Няма еднозначно решение. Има хотели, които не биха предоставяли своите легла за карантинно болни, а съответно има и други, които с удоволствие биха го направили. Тук става въпрос наистина да подпомогнем здравната система, не става въпрос да обърнем хотелите на болници в никакъв случай.

Това заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в "Денят започва" по БНТ.

Той уточни, че става въпрос за хора, които имат положителни PCR тестове, но нямат симптоматика, хора, които имат някакъв симптом и не искат да заразят близките си вкъщи, или хора, които не са за болнично лечение. И напомни, че още от март по света хотелите са се ползвали за такъв тип гости, така че това не е нещо ново.

"Въпросът е хората да не се шашкат, а да се опитаме максимално да облекчим нашата здравна система", призова експертът.

Става въпрос за нездравен персонал, уточни той. И допълни, че хотелите спазват много мерки за дезинфекция така или иначе, а сега още повече, измерва се температурата на персонала, както и на гостите.

Хотелиер за идеята да приемат хора с COVID-19: Трябва да се плати авансово

"Тук говорим гостът да остане сам в стаята без досег до персонал, т.е. храната му да бъде оставяна пред вратата, както и кърпи, и всичко, от което има нужда. Ако човекът се почувства зле, той със сигурност ще може да ползва телефона в стаята, да викне съответното медицинско лице, което не се намира в хотела - говорим само за леки случаи и за карантинирани хора", каза още Занков.

Според него хотелите в момента са доста по-сигурни места да не се разпространява коронавирусът, отколкото много други публични места.

"Никой не говори за печалба. В туризма е въпрос на оцеляване. Това е най-удареният отрасъл, който ще се възстановява близо две години след COVID кризата", допълни експертът.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бусато: Нищо не е приключило
Бусато: Нищо не е приключило
Джером Синклер: Допуснахме три много леки гола
Джером Синклер: Допуснахме три много леки гола