Боил Банов: Близо 250 милиона лева са предвидени за култура през 2021 година

от БНТ
11:59, 06.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Култура

За сектор култура през предстоящата година ще бъдат отделени близо 250 милиона, каза министърът на култрата Боил Банов. Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се и още 25 милиона лева до края на годината.

"Достатъчно, когато говорим за култура, никога няма. Но са сериозна инвестиция в устойчивост и в тези трудни времена", каза министърът.

Според него държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата. По негово мнение страната ни се ръководи изключително успешно в тези тежки времена. Премиерът Борисов е възложил на Банов експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове, за да има спокойствие у хората. В момента се разработва механизма, за да започне да се случва това.

Христо Мутафчиев: Водим разговори за продължаване финансирането на сценичните институти

Въобще не може да се разговаря за политики на затваряне на култура, категоричен беше министърът.

"Няма да има такова нещо. То не е необходимо. Необходима е дисциплина, необходимо е знание. Най-защитени в държавата са културните пространства."

Банов заяви, че лично тръгва на проверки в цялата страна, за да се увери, че хората могат спокойно да потребяват култура.

Музиканти търсят помощ от държавата за справяне с последствията от COVID кризата

Близо 250 милиона лева са отделени от бюджета за догодина за култура. Инвестирано е много сериозно в хората, увеличението на доходите е 10%. Осигурени са над 6,3 млн. лева във фонд "Култура", с който тази година бяха подпомогнати свободните артисти.

Продължава работата по ключови политики. Добавени са средства за археология и опазване на културното наследство. Очаква се през следващата седмица да мине нов закон за подобряване на киното, кинопроизводството и киноразпространението.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Марадона остава в болница заради абстиненция
Марадона остава в болница заради абстиненция
Валентино Роси даде отрицателен тест, може да стартира във Валенсия
Валентино Роси даде отрицателен тест, може да стартира във Валенсия