Кои щати решават съдбата на Белия дом?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 06.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
САЩ

Три дни след вота все още не е ясно кой ще бъде 46-ият президент на Съединените щати.

Преброяването на гласовете продължава. По данни на CNN Джо Байдън има 253 гласа от Електоралната колегия, а Доналд Тръмп - 213.

Тръмп обвини демократите, че се опитват да "откраднат" изборите с незаконни гласове. Байдън призова за търпение и спокойствие.

Пенсилвания, Невада, Джорджия, Аризона - щатите, които решават съдбата за Белия дом.

Вариантите от гласуването са няколко - Байдън ще е победител, ако спечели Пенсилвания. Или ако победи едновременно в Невада и Джорджия.

При Тръмп комбинациите са по-сложни. Той трябва да има твърда победа в Северна Каролина, Пенсилвания и в още два щата.

Тръмп обвини демократите, че искат да му "откраднат" изборите

Засега в Джорджия при преброени 99% Байдън има преднина пред Тръмп.

Джо Байдън, кандидат-президент на Демократическата партия: В Америка вотът е свещен. По този начин хората от тази нация изразяват волята си. Така че всяка бюлетина трябва да се преброи. Изисква се търпение. Но това търпение се възнаграждава вече над 240 години със система на управление, на която завижда светът. Нямам съмнение, че когато преброяването завърши сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. За това моля всички да запазят спокойствие.

На пресконференция в Белия дом Тръмп настоя за спиране на преброяването на гласовете, дошли със закъснение и се похвали с успехи на много места.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Мисля, че можем да спечелим изборите много лесно. Ще има много съдебни спорове. Има толкова много доказателства. Толкова много доказателства, че ще стигнем може би до Върховния съд. Ще видим. Ще има много съдебни спорове, защото не може да има кражба на избори по този начин.

Журналистът Ваня Ефтимова: Голяма част от гласувалите за Байдън гласуваха срещу Тръмп

Тръмп вече обяви, че ще заведе дела срещу всички щати, в които Байдън печели.

"Тръмп обяви без да има никакви данни за това - за големи измами, за откраднати гласове, така че за него е трудно да приеме възможната загуба. В същото време виждаме, че има всякакви видове съдебни действия, голяма част от тях нямат никакво основание. Стратегията е да се създаде представата, че решението на американските избиратели не е било честно и да бъде оспорван вотът", каза за БНТ журналистът Ваня Ефтимова.

И докато преброяването на бюлетините продължава, симпатизантите на двата лагера стават все по-нетърпеливи. Следизборните протести продължават.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
КАС: Решение за допинг забраната на Русия ще бъде взето до края на 2020
КАС: Решение за допинг забраната на Русия ще бъде взето до края на 2020
Даниел Иванов започва в Токио в неделя
Даниел Иванов започва в Токио в неделя