НОВИНИ

Остър недостиг на "Ремдесивир" в болниците в Пловдив

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 06.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Остър недостиг на "Ремдесивир" има в няколко пловдивски болници. За това алармираха лекари, които работят в COVID отделения.

От седмица в складовете липсват и антикоагуланти - специални медикаменти, които също са необходими за пълноценното лечение на пациентите с коронавирус.

До момента има информация за три болници в Пловдив, за които липсва "Ремдесивир".

В COVID отделението на болница "Св. Каридад" и в сектора на болница "Св. Мина" нямат от лекарството. В първата са го приложили на двама пациенти, а във втората десет флакона са били поискани от друга болница с интензивен сектор. Оказва се, че недостигът е хроничен и решенията се взимат ден за ден.

Д-р Мария Димитрова, пулмолог в МБАЛ "Св. Каридад" - Пловдив: Почти всеки наш пациент вече знае за "Ремдесивира", за съжаление ние сме имали лекарството само за двама души досега.

Проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив: Имахме 10 бройки "Ремдесивир", пазихме го много внимателно за такива критични моменти, в един момент ни се обадиха от "Свети Георги", че те нямат и са на нула и логично услужихме им, защото при тях има интензивни случаи.

Механизмът за отпускане на препарата "Ремдесивир" се изпълнява от РЗИ. От здравното министерство заявиха, че в България пристигат 1700 флакона, а следващата седмица се очакват и още 4300.

Дефицит се очертава обаче и с антикоагулантите, които също са свързани с терапията на COVID случаи. По думите на лекари ситуацията е тревожна, защото нараства броят на пациентите в тежко състояние и интензивните легла не достигат.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на играчите в НБА одобри 22 декември за старт на новия сезон
Асоциацията на играчите в НБА одобри 22 декември за старт на новия сезон
Марадона остава в болница заради абстиненция
Марадона остава в болница заради абстиненция