НОВИНИ

Отчетоха най-високата смъртност от началото на пандемията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:47, 06.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Европа

Отново червен рекорд в COVID статистиката. Най-високата смъртност в света от началото на пандемията беше отчетен вчера - 9057 души. От Световната здравна организация определиха обстановката в Европа като "експлозия на вирусни случаи". Във Франция броят им за денонощие достигна 58 000. Европейските страни се опитват да ограничат втората вълна на пандемията с нови мерки, включително карантина.

Франция регистрира най-сериозното увеличение на инфекциите - за 24 часа новите случаи са 58 046. От началото на пандемията заразените в страната са 1,6 милиона - най-големият брой в Европа.

Франция под блокада, мерки в Германия срещу заразата

Франция е под карантина поне до началото на декември, което означава, че се допуска излизане само по работа, за покупки на стоки от първа необходимост, за посещение на лекар или за един час спортни упражнения. Университетите бяха приканени да преминат на дистанционно обучение, но останалите учебни заведения продължават с присъствена форма. Затвориха библиотеки, заведения и някои магазини. Прекратени са културните събития и конференциите, забранени са събиранията.

Въпреки превантивните мерки, във френските болници не достигат легла. Продължава трансферът на пациенти във вътрешността на страната с помощта на военните.

Хеликоптерът каца на покрива на болницата в Амиен. От Лил е преместен пациент на 68 години със затруднено дишане. Малко по-късно в реанимацията постъпва жена на 80 години. Само за ден са прехвърлени 8 пациенти. Заради тежкото положение в Лил до края на месеца може да бъде организиран транспорт и към болници в Германия.

Карантина в Англия и Италия

Под натиск са и болниците в Лисабон. В момента има повече постъпили пациенти в сравнение с първия месец на пандемията. Заети са над 85% от леглата в интензивните отделения.

Тази болница в португалската столица е достигнала максималния си капацитет. И не е единствената.

"Нашите медици са готови за катастрофа. Има разписани критерии как да се действа, ако трябва да се прави избор между пациенти. Надяваме се да не стигне до такава ситуация", каза Ана Мария Хереро Валверде, директор на болница.

Дания унищожава милиони норки заради опасения от мутация на COVID-19

А Дания е изправена пред неочакван проблем, свързан с COVID-19. Въвеждат се локални блокади заради разпространението на мутация на вируса от норки. В страната продължава мащабната операция за унищожаване на бозайниците от този вид. Вече има 12 регистрирани случая на пренасяне на заразата от норки към хора. В операцията са мобилизирани военните, полицията и служители от Гражданска защита. Целта е да бъдат унищожени всички норки в страната. Дания е най-големият производител на кожи от норки в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тъжна статистика: ЦСКА е единственият отбор в Лига Европа без отбелязан гол
Тъжна статистика: ЦСКА е единственият отбор в Лига Европа без отбелязан гол
Левски прекрати тренировките, дербито с Локо (Пд) пропада
Левски прекрати тренировките, дербито с Локо (Пд) пропада