НОВИНИ

Байдън печели преднина пред Тръмп в Пенсилвания

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:09, 06.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Джо Байдън с лека преднина пред опонента си Доналд Тръмп в Пенсилвания. А преди минути стана ясно, че ще има повторно преброяване на гласовете в Джорджия.

За сега броят на гласовете в Електоралната колегия за двамата претенденти остава без промяна - 253 за демократа Джо Байдън и 214 за републиканеца Доналд Тръмп.

Кои са щатите, за които няма яснота и все още се брои - в Джорджия, както стана ясно ще броят отново, протоколите не са окончателни в Пенсилвания, Аризона, Невада, Северна Каролина и Аляска. А математиката е следната - ако Байдън вземе Пенсилвания, която дава 20 гласа в Електоралната колегия, пътят му към Белия дом е открит.

Кои щати решават съдбата на Белия дом?

Дните минават, а името на 46-ия президент на САЩ все още не е ясно. При над 90% обработени протоколи кандидатът на демократите Джо Байдън печели в Джорджия и Пенсилвания. Ако Байдън надделее в Пенсилвания, победа във всички останали щати, в които още броят гласове, няма да стигне на Тръмп, за да има необходимите 270 гласа. Освен в Джорджия и Пенсилвания бюлетини броят още в Аризона, Невада, Северна Каролина и Аляска. Двамата претенденти за Овалния кабинет за пореден път показаха колко са различни. На пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп отново говори за изборни манипулации и беше категоричен, че ще има съдебни битки, свързани с вота.

"Целта ни е да защитим честността на избора, няма да позволим на корупцията да открадне толкова важни избори, или които и да било избори. Не можем да позволим на някого да заглуши нашия вот и да манипулира резултатите. Мисля, че можем да спечелим изборите много лесно. Ще има много съдебни спорове. Има толкова много доказателства. Толкова много доказателства, че ще стигнем може би до Върховния съд", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Новият президент на САЩ - кога? Байдън и Тръмп убедени в победата си

Изказването му възмути редица именити републиканци, сред които бившият кандидат за президент Мит Ромни и губернаторът на Мериленд Лари Хогън, които реагираха с гневни туитове. А Джо Байдън премерено и спокойно отново прикани американците да бъдат търпеливи.

"В Америка изборът е свещен. Това е начинът, по който хората от тази нация изразяват волята си. И именно волята на хората - на някой друг или нещо друго, а волята им избира президентa на Съединените щати. Всяка бюлетина трябва да се преброи - през това минаваме сега, и така и трябва да бъде", каза Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ.

В Аризона и Пенсилвания се стигна до напрежение - привърженици на Тръмп се събират пред избирателните центрове, където броенето продължава. Настроенията в двата лагера са различни - привържениците на демократите са по-търпеливи и толерантни. Докато в този на републиканците все по-открито говорят за изборни измами.

"Доналд Тръмп настрои хората един срещу друг, раздели ни. Страната е разделена. Мисля, че Джо Байдън може да обедини всички. Черни, бели, латиноси", каза Глория Гарвин, привърженик на Джо Байдън.

"Имало много регистрирани гласоподаватели. Имало един път и половина повече. Как стана така? Мисля, че има измама", каза Пол Дигинс, привърженик на Доналд Тръмп.

В Невада дори се помолиха за изборната победа на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова подобри 32-годишен олимпийски рекорд
Диана Петкова подобри 32-годишен олимпийски рекорд
Тъжна статистика: ЦСКА е единственият отбор в Лига Европа без отбелязан гол
Тъжна статистика: ЦСКА е единственият отбор в Лига Европа без отбелязан гол