НОВИНИ

Скандал в парламента: Депутатите в спор - чие тяло е било в залата

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:03, 06.11.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Скандал в парламента заради извънредното вкарване на бюджета и поименно преброяване. От БСП настояха приемането на бюджета да отпадне като точка с аргумент, че не са минали 24 часа от обсъждането му на комисия. Поименната проверка , която беше оспорена от опозицията допълнително разгорещи страстите.Прехвърчаха и обвинения, че се осигурява кворум от болни от COVID-19 депутати.

Искрата на скандала запали поискана поименна проверка, която отне възможността на БСП да заяви проверка на кворума по-късно. Освен това председателят на парламента записа като присъстващи и депутати от БСП и ДПС, докато те напускаха залата.

"Виждам г-н Зарков, Кристиян Вигенин, Димитър Данчев, Георги Свиленски, Таско Ерменков. Моля да се протоколира Хамид Хамид", каза Цвета Караянчева - председател на НС.

Последва спор какво е поименна проверка.

"Присъствието или отсъствието е политическо решение, не е броене на овце. Не желая да участвам в тази проверка, че не искам да ви осигурявам кворум и че това, което вие направихте е абсолютна измама", каза Таско Ерменков - ПГ на БСП.

"Уважаеми народни представители, моето тяло беше тук преди да започне поименната проверка. След като тя започна, след като списъка беше предоставен на председателката аз отдавна бях напуснал залата", каза Хамид Хамид - ПГ на ДПС.

"Вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име. Мислено може да сте били другаде, но тялото ви беше тук и аз го видях лично", каза Валери Симеонов - ПГ на ОП, зам.-председател на НС.

"Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата", каза Цвета Караянчева - председател на НС.

От опозицията поискаха да ги извадят от списъка, а левицата обвини управляващите, че за да има кворум, днес на работа са били карантинирани депутати.

"Няма нужда да казвам имена. 122 са имената. Представете ги на министъра и той да каже срещу тях, тези хора имат ли някаква забрана във връзка с коронавируса ", каза Георги Гьоков - депутат от ПГ на БСП.

БСП остави на здравния министър папка с официално запитване за статуса на депутатите по отношение на COVID-19 и напуснаха залата. По-късно ГЕРБ внесе в дневния ред предложение за дистанционно участие на карантинирани депутати в пленарните заседания. БСП се възмутиха. Според тях то изцяло противоречи на конституцията.

"Очакваме след приемането на подобно решение да карантинират парламентарната група на опозицията и да ни принудят да участваме дистанционно в работата на парламента", каза Александър Симов - депутат от ПГ на БСП.

ДПС заявиха, че заради съмненията за болни депутати в зала те засега спират участието в заседанията на Народното събрание.

"Ние очакваме от министъра на здравеопазването той да информира както народните представители, така и обществеността има ли основателни съмнения и докато получим тази информация, ние няма да присъстваме следващата седмица в пленарна зала", каза Халил Летифов.

Депутатите приеха промени в Закона за извънредното положение. Отхвърлиха предложението на ДПС заради епидемията да бъдат спрени партийните конгреси, така движението трябва да проведе своя до края на годината. Депутатите приеха още личните документи изтичащи до 31 януари да бъдат удължени с още 6 месеца.

Органите от съдебната власт да могат да отсрочват дела за нови дати, както и да се прекратява еднократно провеждането на открити съдебни заседания за период не по-дълъг от 14 дни.

Регламентирано беше и че карантинираните могат да преминат на работа от вкъщи, ако работата им позволява това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред повечето държавни болници в София вече има пунктове за диагностика
Пред повечето държавни болници в София вече има пунктове за диагностика
Цяла болница в Пловдив се преобразува за лечение на коронавирус
Цяла болница в Пловдив се преобразува за лечение на коронавирус