НОВИНИ

Цяла болница в Пловдив се преобразува за лечение на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 06.11.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Болница "Свети Мина" в Пловдив се преобразува за лечение на коронавирус. Причината за това е нарастващият брой на заразени в региона и нуждата от допълнителни болнични легла. Дефицитно се оказа лекарството "Ремдесивир" за три лечебни заведения, в които отделенията са пълни.

Ситуацията с разпространението на инфекцията в областта се усложнява. Според данните от изминалото денонощие 367 са регистрираните случаи на коронавирус, от тях 11 медицински лица. Това налага и създаването на първата COVID болница в страната. Преобразуването ѝ ще стане поетапно. Всяка седмица ще се преобразува по едно отделение. Първо ще бъде трансформирано кардиологичното. Очаква се да бъдат гласувани от Общинския съвет допълнителни средства за медиците, които ще работят на първа линия в новите отделения. От днес се разкриват и нови 142 легла за лечение на COVID в други три лечебни заведения. Междувременно след като сутринта в ефира на БНТ лекари от три болници съобщиха, че има недостиг на лекарството "Ремдесивир", от РЗИ заявиха, че доставката от София вече е дошла и заявените количества са раздадени.

Очаква се първата в страната специализирана COVID болница да приеме до 120 средно тежки случая на коронавирусна инфекция. Преобразуването ще стане поетапно, за да се подсигури и медицински персонал. Директорът, който сам е доброволец на първа линия, започва разговори със служителите си.

проф. Петър Петров - управител на МБАЛ „Свети Мина": Искам да разбера колко от колегите ще останат на работа, за да знам с каква помощ, с какъв кадрови ресурс искам да бъда обезпечен от областния щаб.

Стигна ли алгоритъмът на МЗ за лечение на коронавирусни инфекции до болниците

Общо 142 нови легла за лечение на коронавирус се разкриват в Пловдив, а след трансформацията местата за цялата област ще бъдат близо 900.

д-р Мария Димитрова - пулмолог: Картината е тревожна, броят на пациентите, които имат нужда от хоспитализация нараства, и което е по-тревожно, нараства броят на пациентите в тежко състояние и интензивните легла също не достигат.

В болница „Пловдив" се отделят още 16 стаи за хора със симптоми, но с непотвърден PCR тест за инфекция от коронавирус.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: За мен приоритет има организацията в лечебните заведения, защото когато вечер в 12 ч., когато виждам, че няма легла, това е най-голямото ми напрежение и притеснение.

Остър недостиг на "Ремдесивир" в болниците в Пловдив

В болница „Свети Мина" вече е доставен и необходимият "Ремдесивир", за чиято липса в Пловдив БНТ сигнализира първа. По думите на здравния министър препарата е наличен у нас в достатъчно количество.

проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Там, където имаме нужда от допълнителни количества, те се доставят на момента. "БулБио" работи денонощно. До 9 часа имаме човек в склада на разположение. Имаме човек, който е на разположение през нощта. Лекарствена политика в МЗ осъществява тази координация. Така че процесът е координиран.

д-р Сийка Димчева - РЗИ-Пловдив: Днес РЗИ транспортира предоставения "Ремдесивир" от София в Пловдив, най-вероятно вече го раздава на лечебните заведения, които са определени от министерството като количества, които трябва да бъдат предадени.

Дефицит се очертава и с антикоагулантите, които също са част от терапията на пациентите с COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента: Депутатите в спор - чие тяло е било в залата
Скандал в парламента: Депутатите в спор - чие тяло е било в залата
В Джорджия ще броят отново бюлетините заради минимална разлика
В Джорджия ще броят отново бюлетините заради минимална разлика