НОВИНИ

Какви са новите мерки, които въведоха в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 06.11.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Регионални

Нови по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19 са в сила от днес в Русе, а от утре и в София.

В търговските центрове и заведенията няма да се допускат непълнолетни без придружител, а за пенсионерите е осигурен "зелен коридор" за пазаруване в хранителните магазини и аптеките.

В студените дни заведенията и търговските центрове са предпочитано място за учениците. Още повече, че три училища вече изцяло преминаха на онлайн обучение. Репортерската ни проверка днес обаче показа, че учениците в Русе са по-дисциплинирани от пенсионерите. В моловете и заведенията младежите под 18 години се брояха на пръсти и влизаха само с придружител. Пенсионерите обаче не се възползваха от осигурения зелен коридор за пазаруване в хранителните магазини, който е от 9.00 до 11.00 часа и излизаха на покупки, когато им е удобно. Като цяло русенци одобряват новите правила, но не вярват, че те ще помогнат за овладяването на пандемията. А от утре и в София учениците няма да могат да посещават заведения и молове без придружител, зелени коридори ще има за хората над 65 години.

Ресторантите, сладкарниците, кафенетата и моловете в Русе вече са табу за непълнолетните. Управителите са наясно с новите изисквания и не ги допускат без придружител. Родителите обаче са скептични, че новата мярка ще се спазва.

"Да идват с родителите си на 18, малките да, но големите деца - за мен не е нормално", каза Теодора Антонова.

"Според мен е необходимо да се предприеме нещо такова, защото сега като захладнее, най-удобното място са моловете", каза Румяна Ценева.

И ако непълнолетните се контролират от родители и от полицейски служители, то хората над 60 години масово не се възползват от зеления коридор, който от днес им е осигурен за безопасно пазаруване в хранителни магазини и аптеки от 9.00 до 11.00 часа.

"Не сме от града и не можем да го спазваме часа. Ще идваме по-рядко", каза Димитрина Христова.

"Синът ми е болен и съм го оставил сам и трябва да му купя мляко", каза Петър Димитров.

Допълнителните мерки затварят читалища, танцувални и пенсионерски клубове, както и пазарите за употребявани вещи. Теренът, където през почивните дни се събират търговци и клиенти на открито, вече е ограден с предупредителни ленти. Контролът ще се осъществява от служители на "Общински пазари".

"Има ли нарушител и не желае да изпълни нашите указания да спре продажбите, се обръщаме към специализираното звено за охрана към общината и на тел. 112", каза Кунчо Кунчев - управител на "Общински пазари" - Русе.

"Каквито и мерки да вземе щаба, нямаме ли самосъзнание, няма как да се преборим", каза Свилен Иванов - и.д. председател на Областния оперативен щаб - Русе.

И в София от утре се ограничава достъпа на непълнолетни до моловете.

"Тази мярка беше обсъдена преди това с представители на моловете, които много силно я подкрепиха", каза Дончо Барбалов - зам.-кмет на София по образование и здравеопазване.

В столицата се въвежда зелен коридор за пазаруване за хора над 65 години от 10.00 до 12.00 часа. В Разград мерките са по-леки - не се допускат външни лица в социалните домове, забраняват се груповите празненства на закрито, както и ежеседмичните пазари в населените места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходец загина в катастрофа в Ямбол
Пешеходец загина в катастрофа в Ямбол
Още четирима се отказаха от турнира в София
Още четирима се отказаха от турнира в София