НОВИНИ

София блокира Скопие за ЕС

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 06.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
По света

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Това съобщиха официално от външното ни министерство. По-късно македонският премиер Зоран Заев обвини България, че е нарушила член 2 от Договора за добросъседство, съгласно който страната ни трябва да подкрепя европейския път на Република Северна Македония.

В преговорната рамка няма достатъчно гаранции, че Република Северна Македония ще спазва занапред добросъседските отношения е официалната българска позиция, заявена от вицепремиера Екатерина Захариева и дипломатите ни в Брюксел. Във вторник Захариева посочи, че от подписването му през 2017 година Договорът за добросъседство се нарушава системно от Република Северна Македония.

Трите най-важни условия, които България настоява да станат писмена част от преговорната рамка са: добросъседските отношения да бъдат критерий за членство на Република Северна Македония в ЕС, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната кандидат, а не македонски език.

Зоран Заев - министър-председател на Република Северна Македония: "Имаме първата блокада от страна на България. Днес беше нарушен чл. 2 от договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин."

Заев заяви, че не трябва да се драматизира, въпреки че сигналите от София не са положителни. Отново повтори обаче, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, а това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

Българското външно министерство реагира с официално съобщение.

"За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме..."

Българската позиция: Не сме готови да подкрепим Северна Македония за начало на преговори с ЕС

В съобщението България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове.

Зоран Заев също изказа днес благодарността си за подкрепата на Германия. Заседанието на съвета по общи въпроси към ЕС , на което темата ще бъде обсъдена отново е на 17 ноември.

Другата седмица предстоят и събития от годишната среща на държавите членки на Берлинския процес, председателстван тази година съвместно от България и Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публиката в театрите ще бъде тествана безплатно с антигенни тестове
Публиката в театрите ще бъде тествана безплатно с антигенни тестове
Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?
Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?