НОВИНИ

Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:27, 06.11.2020
Чете се за: 02:20 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Ще успее ли Джо Байдън да спечели битката за Белия дом? Към момента данните показват, че той има 253 гласа в Електоралната колегия, а опонентът му - Доналд Тръмп има 214. В шест щата все още броят гласове. Ако демократът Байдън вземе Пенсилвания, която осигурява 20 гласа, то пътят му към Белия дом е открит. Там са преброени 95% от гласовете.

В Джорджия ще броят гласовете отново - причината - разликата между двамата кандидати, според неокончателните данни е около 1 500 гласа. Щатът дава 16 електора.

Аризона ще добави в сметките на кандидатите 11 гласа. В момента там, при обработени 92% от протоколите, води - с малка разлика Байдън.

В случай на победа в Невада, претендентите за Овалния кабинет ще вземат 6 електора. В щата, с незначителна преднина, води отново демократът.

В Северна Каролина прогнозната победа е за републиканеца Доналд Тръмп. Ако това се запази, той ще добави 15 електорални гласа към сметката си.

И в Аляска още чакат резултат, там са преброили около 56% от гласовете. Щатът носи 3 електорални гласа.

И така броят в шест от общо 50 щата. И въпреки гръмките заглавия на част от медиите отвъд Океана, изходът от вота все още не ясен. Известно е обаче, че избирателната активност в САЩ е най-висока от 120 години насам и прогнозата й е за 66.9 на сто.

Демократите изглежда са по-спокойни, докато сред републиканските редици се наблюдава повече напрежение. На места - пред изборните секции се събират предимно привърженици на настоящия президент. Има обаче и шествия, които подкрепят Джо Байдън по оказалия се доста дълъг път към Белия дом.

Дните минават, а името на 46-ия президент на САЩ все още не е ясно. При 98% обработени протоколи кандидатът на демократите - Джо Байдън, печели Пенсилвания.

Ако резултатът се запази и Байдън надделее в Пенсилвания, той ще спечели и битката за Белия дом. Само няколко хиляди гласа делят Байдън и Тръмп в Джорджия. За това властите там обявиха повторно преброяване.

"Заради толкова малката разлика ще има повторно преброяване в Джорджия. Интересът към нашите избори се простира далеч извън границите на щата. На този етап окончателният резултат в Джорджия ще има огромни последици за цялата страна", каза Брад Рафенспъргър, секретар на щата Джорджия.

Двамата претенденти за Овалния кабинет за пореден път показаха колко са различни. На пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп отново говори за изборни манипулации и беше категоричен, че ще има съдебни битки, свързани с вота.

"Целта ни е да защитим честността на избора, няма да позволим на корупцията да открадне толкова важни избори, или които и да било избори. Не можем да позволим на някого да заглуши нашия вот и да манипулира резултатите. Мисля, че можем да спечелим изборите много лесно. Ще има много съдебни спорове. Има толкова много доказателства. Толкова много доказателства, че ще стигнем може би до Върховния съд", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Изказването му възмути редица именити републиканци, сред които бившият кандидат за президент Мит Ромни и губернаторът на Мериленд Лари Хогън, които реагираха с гневни туитове. А Джо Байдън премерено и спокойно отново прикани американците да бъдат търпеливи.

"В Америка изборът е свещен. Това е начинът, по който хората от тази нация изразяват волята си. И именно волята на хората - на някой друг или нещо друго, а волята им избира президентa на Съединените щати. Всяка бюлетина трябва да се преброи - през това минаваме сега, и така и трябва да бъде", каза Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ.

Настроенията в двата лагера са различни - привържениците на демократите са по-търпеливи и толерантни. Докато в този на републиканците все по-открито говорят за изборни измами.

"Доналд Тръмп настрои хората един срещу друг, раздели ни. Страната е разделена. Мисля, че Джо Байдън може да обедини всички. Черни, бели, латиноси", каза Глория Гарвин, привърженик на Джо Байдън.

"Имало много регистрирани гласоподаватели. Имало един път и половина повече. Как стана така? Мисля, че има измама", каза Пол Дигинс, привърженик на Доналд Тръмп.

В Невада дори се помолиха за изборната победа на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звезден дебют за началото на оперния сезон в Стара Загора
Звезден дебют за началото на оперния сезон в Стара Загора
Заради проституция затвориха нощен бар в центъра на София
Заради проституция затвориха нощен бар в центъра на София