НОВИНИ

На първо четене: Без сериозна опозиция бюджетните закони бяха гласувани

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:08, 06.11.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Приоритетите и в следващия бюджет остават същите - увеличаване на доходите, образование, здравеопазване и отбрана.

Основните критики към бюджета са, че планира прекалено големи разходи, при несигурни приходи. Според опозицията, както и според критика отправена вчера от БНБ има риск заложените мерки да станат постоянни, което да доведе до нарушаване на финансовата стабилност на публичните разходи.

Според опозицията големите плащания се правят заради идващите избори. В отговор обаче от управляващите смятат, че напротив бюджетът не е предизборен, а антипандемичен.

Бюджетът за 2021 г. е със заложен дефицит от 5% и увеличение на държавния дълг. Планирани са повече разходи отколкото приходи. Опозицията видя в това опасност от дестабилизация на финансовата система.

Сергей Кичиков, ДПС: Бюджетът за следващата година трудно може да бъде определен като антикризисен бюджет, по скоро е бюджет при който виждаме едно раздаване на калпак. После този калпак ще се превърне в проект на следващите избори.

Николай Иванов, независим Въпреки опитите ви да убедите народното представителство и обществото в предимството на представения проект за бюджет, това е бюджет на бедността и то за дълъг период от време.

Управляващите обаче защитиха бюджета и напомниха, че с него се увеличават и доходите.Минималната работна заплата става 650 лева, увеличават се заплатите в държавния сектор с 10%, в системата на МВР с 15 на сто, а за хората на първа линия с 30%.

Евгения Ангелова, ГЕРБ Това е бюджет насочен изцяло към хората.Той не дава пари безцелно, той не цели народната любов. Това не е по-различен бюджет отколкото от останалите. Много обвинения чухме, антипандемичен, следизборен бюджет. Бюджет на изпълнените обещания.

Александър Сабанов, Обединени патриоти Наистина този бюджет е бюджет на изпълнените обещания и мисля, че хората ще го разберат, това което ние като кандидати за народни представители от групата на обединените патриоти говорехме пред хората сега става факт.

Друг риск, който от опозицията видяха пред останалите бюджети е риска от влизане в дългова спирала.

Хасан Адемов, ДПС За тази година 5,1% дефицит, за следващата година 2,6% ръст, с този ръст няма как да бъдат компенсирани тези средства, ако някой ми каже, че с ръст 2,6% ще бъдат компенсирани тези 6 млрд. дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване, значи лъже.

Красимир Янков, независим: Бюджетът на националната здравноосигурителна каса - установяваме отново отказ от реформа в здравната система. Структурата на бюджета в голяма част не е променена, а ситуацията изисква нова философия по отношение на разходите, с които се финансира и осигурява здравеопазването. Профилактиката и преференцията отново е подценена.

Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене преди да бъдат приети окончателно. От ДПС само представиха своята позиция по законопроектите, но не гласуваха. От БСП не присъстваха на гласуването.

От БСП днес бяха категорични, че не само няма да участват в гласуването на бюджета, но също така ще дадат текстовете на конституционния съд, защото според депутатите на левицата те са гласувани в разрез с правилника на народното събрание, по-малко от 24 часа след гласуване в комисия и при липса на доказан кворум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Балтов: Няма никакъв смисъл от пълен локдаун в момента
Асен Балтов: Няма никакъв смисъл от пълен локдаун в момента
Звезден дебют за началото на оперния сезон в Стара Загора
Звезден дебют за началото на оперния сезон в Стара Загора