НОВИНИ

Повишен интерес към тестовете за антитела в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 07.11.2020
13960
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Повишен интерес към тестовете за антитела срещу COVID-19 отчитат лабораториите в Пловдив. Заради търсенето, подобни тестовете пуснаха и много аптеки. Опитните вирусолози обаче предупреждават, че те не са надеждни и вероятността за грешка е твърде висока.

"Кашлях, имах лека хрема и болки в мускулите, сигурно съм го изкарал". Все повече хора искат да проверят дали са преборили COVID-19 или просто са преминали през лека настинка. И решават да направят проба за антитела.

Бързи тестове вече се продават свободно и могат да се направят дори в домашни условия. Но специалистите поставят под съмнение тяхната надеждност.

Доц. д-р Мария Атанасова - ръководител на лабораторията за COVID-19 в УМБАЛ "Св. Георги": Тези тестове се смятат за по-ненадеждни, слабочувствителни и неспецифични, за разлика от тестовете, които се правят в лабораториите , включително и нашата. Тези, които са лабораторните, са базирани на друг метод, елайза или хемилуминисценция. В случай, че тестът, който отчита и титър на антитела е положителен, човекът е изкарал инфекцията и това е без съмнение.

Оказва се обаче, че не всеки преборил коронавируса образува антитела. Такъв е случаят с млад мъж от Пловдив.

Доц. д-р Мария Атанасова: Изкара инфекцията, доказан неколкократно с PCR, който го проследяваме вече четвърти месец и се оказва, че той почти няма антитела. Всичко е много индивидуално. Що се отнася до имунитета и колко е дълготраен и дали е обусловен само от антитела, не, при вирусните инфекции той се обуславя от клетъчния аспект на имунната система.

По-ниски антитела може да има при безсимптомно или при по-леко боледуване, смятат още специалистите.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Архангелова задушница: Почитаме паметта на загиналите воини
Днес е Архангелова задушница: Почитаме паметта на загиналите воини
Гърция въвежда национална карантина до края на месеца
Гърция въвежда национална карантина до края на месеца