НОВИНИ

Екскурзоводи искат помощ от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 07.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Екскурзоводите в България излязоха с отворено писмо с искане за финансова подкрепа от държавата. Регистрираните екскурзоводи към Министерството на туризма са 1400. Въпреки че няма как да упражняват професията си в условията на пандемия, те са единствените в сектора, които не са получили помощ.

Катя Калоянова работи като екскурзовод от дълги години. Това лято е упражнила професията си два пъти за по три часа.

Имам доста колеги вече, които споделиха, че са започнали работа в кол центрове. И най-фрапиращият случай, който чухме последните дни беше за една колега, която си разпродава имуществото, за да може да живее, обяснява Катя.

Заради кризата в сектора и липсата на помощ от държавата, браншовите организации на екскурзоводите у нас бяха обявили 1 септември за ден за национален протест.

Дни преди това, министърът на туризма Марияна Николова ги покани на среща, на която им беше обещана целева помощ в размер на 3 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност". Два месеца по-късно, информация няма, а екскурзоводите питат:

Христина Неделчева, Председател на Съюза на екскурзоводите в България: Има ли проект за финансова помощ за екскурзоводите, в какъв срок ще бъде той обявен, какви са критериите, на които трябва да отговарят екскурзоводите, за да получат тази финансова помощ и кога най-скоро ще могат екскурзоводите да получат тази помощ?

От бранша заявиха, че техните колеги в чужбина се подпомагат от правителствата им още от началото на пандемията през март и призовават държавата спешно да отпусне еднократна или месечна финансова помощ за всички 1400 екскурзоводи у нас.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Брестовица на пореден протест заради манган във водата на селото
Жители на Брестовица на пореден протест заради манган във водата на селото
17 гласа делят Джо Байдън от поста президент на САЩ
17 гласа делят Джо Байдън от поста президент на САЩ