НОВИНИ

Джо Байдън е новият президент на САЩ (обновява се)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:34, 07.11.2020 (обновена)
8075
Чете се за: 03:24 мин.
По света

Кандидатът на Демократите Джо Байдън печели изборите за президент на Съединените щати. Минути след 18:30 часа българско време беше потвърдено, че Байдън получава 20-те гласа в Електоралната колегия от щата Пенсилвания. По-късно той спечели и Невада. Така общият брой гласове на Байдън става 279, от необходимите му 270 за Белия дом. Републиканецът Доналд Тръмп остана с 214 електори и няма шансове да изпревари своя опонент.

Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом

Доналд Тръмп става първият действащ президент от близо 30 години, който не е преизбран за втори мандат.

Тези избори за американски президент преминаха под знака на пандемията от COVID-19. Подходът на двамата кандидати и идеите им за овладяване на заразата, бяха в основата на решението на част от гласоподавателите.

Америка избира: Тръмп или Байдън (резултатите в реално време)

Вотът премина и при рекордно висока избирателна активност, а над 100 млн. души гласуваха предварително по пощата. Още в първите часове след затварянето на избирателните секции, действащият президент Тръмп обяви, че е победител и обвини Демократите в опит за изборни манипулации.

От щаба на Републиканците заведоха над 150 съдебни дела, но призивите им за спиране на броенето на гласове в някои щати, бяха отхвърлени. Масовото гласуване по пощата стана причина и резултатът от изборите да се забави с четири дни - много повече от обичайното време, необходимо да бъде обявено името на новия президент.

От щаба на Тръмп обявиха, че няма да признаят резултатите.

Джо Байдън е политик с дългогодишен опит, беше и вицепрезидент в администрацията на Барак Обама. Байдън ще бъде 46-ият президент на Съединените щати. Очаква се да встъпи в длъжност през януари.

Той ще бъде и най-възрастният президент на САЩ.

Вицепрезидентът му - Камала Харис, ще бъде първата жена, заемаща толкова високопоставен пост в страната.

Малко след като стана ясен резултатът, Камала Харис разпространи видео във Фейсбук. В него тя разговаря по телефона с Байдън. "Направихме го, Джо! Ти ще си следващия президент на Съединените щати!", казва тя.



Избраният за президент написа в Туитър: Америка, за мен е чест, че ме избрахте да ръководя нашата велика страна. Предстои ни трудна работа, но ви обещавам това: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен, или не. Ще запазя вярата, която ми дадохте.

Само час по-рано, Доналд Тръмп написа, че е победил на изборите с огромна преднина.


Байдън печели и в щата Невада, с което общият брой на гласовете за него в Електоралната колегия, става 279.

След новината за победата, привърженици на Джо Байдън празнуват по улиците на Вашингтон, Ню Йорк и други американски градове. Преброяването на гласове продължава, но след като Байдън спечели ключовите щати Пенсилвания и Невада, резултатът не може да бъде обърнат.

Байдън ще бъде 46-ият президент на САЩ. Той и кандидатът за вицепрезидент Кaмала Харис получават над 74 милиона гласа - повече от всеки президентски тандем в американската история. Разликата с Доналд Тръм е над 4 млн. гласа. Още по-рано Байдън изказа увереност в изхода от надпреварата.

Джо Байдън - кандидат -президент на Демократическата партия: С всеки час става ясно, че рекорден брой американци - от всички раси, вероизповедания, религии, избраха промяната пред още от същото. Те ни дадоха мандат за действия по COVID, икономиката, климатичните промени и системния расизъм. Те дадоха заявка, че искат страната да се обедини, а не да продължи да бъде разделена.

Доналд Тръмп е далеч от заветните 270 електорални гласа, но не признава победата на своя съперник и ще я оспори в съда. Това заявиха и от неговия щаб.

Руди Джулиани, кампания на Доналд Тръмп: Кой го обяви за избран? Боже мой! Всички телевизионни мрежи. Трябва да забравим за закона. Съдиите нямат значение. Какво стана? Не бъдете смешни. Не телевизиите решават изборите. Прави го съдът.

Вече има надежда, че годините на разделение в американското общество ще останат в миналото, каза Ваня Ефтимова, която се включи в ефира на БНТ от Съединените щати.

Ваня Ефтимова, журналист: 78-годишният Джо Байдън изкара два мандата в Белия дом като вицепрезидент на Барак Обама. Той ще е най-възрастният държавен глава в американската история и води със себе си първата жена вицепрезидент на страната. По значимост изборите се сравняваха с тези по време на Гражданската война от 19-ти век и на Голямата депресия.

Вече прииждат поздравления за новоизбрания президент от цял свят. Първи бяха лидерите на Великобритания, Испания, Германия, Франция и Европейският съюз.


ЕС и НАТО поздравиха избирането на Джо Байдан за президент

"Европейската комисия е готова да засили сътрудничеството с новата администрация и новия конгрес за справяне с належащите предизвикателства, пред които сме изправени, и по-специално: борбата с пандемията COVID-19 и нейните икономически и социални последици, борбата с изменението на климата, насърчаването на цифрова трансформация, която е в полза на хората и укрепването на общата ни сигурност," заяви Урсула фон дер Лайен.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Байдън е силен поддръжник на Алианса и на трансатлантическото сътрудничество. Американско лидерство е много важно в един непредвидим свят, очаквам с нетърпение да работим заедно с президента Байдън, вицепрезидента Харис и новата администрация, за да укрепим съюза между Северна Америка и Европа, казва Столтенберг.

В профила си във Фейсбук премиерът Борисов поздрави Джо Байдън и Камала Харис за изборната победа.

"Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество, написа Борисов".

Темата обобщиха: Джанан Дурал, Фани Аронова, Мартин Гицов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски опита, но Карацев се оказа непреодолимо препятствие
Александър Донски опита, но Карацев се оказа непреодолимо препятствие
Ревност стои зад стрелбата по гръцки свещеник в Лион
Ревност стои зад стрелбата по гръцки свещеник в Лион