НОВИНИ

ЕС и НАТО поздравяват Байдън и Харис

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:43, 07.11.2020
Чете се за: 01:31 мин.
По света
нато поздравяват байдън харис

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поздравиха Джо Байдън за победата му в президентските избори в САЩ.

  • Урсула фон дер Лайен: "ЕК е готова да засили партньорстово със САЩ"

“Горещо поздравявам г-н Джо Байдън за победата му и очаквам да се срещнем при първа възможност”, казва фон дер Лайен в специално изявление. Според нея ЕС и САЩ са приятели и съюзници. Заедно изградихме безпрецедентно трансатлантическо партньорство, основано на общата ни история и споделени ценности като демокрацията, свободата, зачитането на правата на човека, социалната справедливост и отворената икономика, се казва в изявлението на фон дер Лайен. Според нея това партньорство е в основата на международния ред и осигурява стабилност, сигурност и просперитет от двете страни на Атлантическия океан.

Светът се променя и се появяват нови предизвикателства и възможности и затова подновяването на партньорството е от особено значение, смята фон дер Лайен.

"Европейската комисия е готова да засили сътрудничеството с новата администрация и новия конгрес за справяне с належащите предизвикателства, пред които сме изправени, и по-специално: борбата с пандемията COVID-19 и нейните икономически и социални последици, борбата с изменението на климата, насърчаването на цифрова трансформация, която е в полза на хората и укрепването на общата ни сигурност."

Шарл Мишел подчертава, че ЕС следи отблизо развитието на изборния процес в САЩ. Поздравяваме новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис и приветстваме рекордната избирателна активност, казва Мишел. Той е уверен, че скоро ще бъде обявен и окончателният резултат. ЕС отново подчертава своя ангажимент за силно трансатлантическо партньорство и е готов да се работи активно с новоизбрания президент, новия конгрес и администрацията, пише още в изявлението си председателят на Европейския съвет.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също поздрави Джо Байдън и Камала Харис. Светът се нуждае от силна връзка между ЕС и САЩ, смята Сасоли.

  • Столтенберг: "Байдън е силен поддръжник на НАТО"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави новоизбрания президент на САЩ. Според него Байдън е силен поддръжник на Алианса и на трансатлантическото сътрудничество. Американско лидерство е много важно в един непредвидим свят, очаквам с нетърпение да работим заедно с президента Байдън, вицепрезидента Харис и новата администрация, за да укрепим съюза между Северна Америка и Европа, казва Столтенберг.

В изявление той подчертава, че съюзниците в НАТО заедно представляват почти един милиард души, половината от световната икономика и половината от световната военна мощ. Заедно трябва да се справим с много предизвикателства - Русия, тероризма, киберзаплахите, ракетните заплахи и разместването на глобалния баланс на силите заради Китай, смята генералният секретар на НАТО и допълва: “Можем да си осигурим сигурност и успех, само ако срещаме предизвикателствата заедно”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?
Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?
Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация
Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация