НОВИНИ

Почти без чуждестранни туристи ще бъде зимният сезон в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 17.10.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Малко чуждестранни туристи ще посетят Банско през предстоящия зимен сезон.

Платени резервации почти няма, а британски туроператор обяви, че спира да прави чартъри от Великобритания за България заради рестрикциите, които се налагат за пътуванията в чужбина във връзка с разпространението на коронавируса.

Българите са основната група туристи, на които ще разчита туристическият бранш в курорта през следващите месеци. От Българската хотелиерска асоциация определят ситуацията като тревожна, но не и неочаквана.

Част от хотелите в Банско, които са собственост на англичани, този зимен сезон няма да отворят врати. По улиците и пистите на курорта рядко ще се чува чужда реч, казва хотелиерът Джеймс Хюз.

Джеймс Хюз - хотелиер: Говорим за 97% спад на резервации на британски туристи в нашата група. Аз ще променя моя бизнес - ще отворим ресторанта, ще отворим бара, но моя хотел не, не виждам смисъл.

Според Хюз, ски сезонът в курорта може да бъде спасен само от българските туристи.

Джеймс Хюз - хотелиер: Аз видях в Черно море как беше това лято и аз имам много, много голяма надежда, че българите ще подкрепят българския бизнес и аз мисля, че масово българи ще дойдат и ще почиват в Банско тази зима.

В момента туристическият бранш работи в изключително несигурна и променлива ситуация. За сега запитвания за групови резервации има от Нидерландия, Австрия и Турция.

Малин Бистрин - заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Няма реални плащания, те са само на хартия запитвания. Докато не дойде туристът, не вярваме и това ни кара ние да се утвърдим, че българският турист е най-чакан и желан за нас.

За да привлекат повече българи, хотелиерите в Банско вече обмислят и специални оферти.

Малин Бистрин - заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Да имаме примерно за празниците една нощувка подарък, която да даваме на самите гости, така че да добие смисъл и тяхната почивка, а съответно по-добри печалби да реализират колегите.

Цените няма да се понижават, категорични са от бранша, защото спазването на противоепидемичните мерки е голям допълнителен разход.

Хотелиерите в Банско се надяват, че все пак туристи от съседните страни - Румъния, Турция и Гърция ще изберат Банско за зимната си почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпуска 504 млн. лв. за най-нуждаещите се семейства
Правителството отпуска 504 млн. лв. за най-нуждаещите се семейства
Комплексният онкологичен център във Враца е новото огнище на COVID-19
Комплексният онкологичен център във Враца е новото огнище на COVID-19