НОВИНИ

Експертна прогноза: Шофьорът, причинил смъртта на Милен Цветков, ще лежи в затвора поне 15 години

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 17.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

При нарушаване на правилата за движение трябват санкции на момента. Това заяви Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, който гостува в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Във връзка с делото срещу шофьора, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков, Тодоров коментира опасността, която носят за обществото дрогираните водачи на МПС.

Моите прогнози са, че този човек ще лежи поне 15 години, смята Тодоров за обвиняемия Кристиан Николов, за когото беше доказано, че е шофирал след употреба на наркотици, когато е причинил катастрофата с Милен Цветков.

Има много случаи, когато загиват пътниците в автомобила, а не шофьорът, който е бил пиян или дрогиран. Моят съвет, особено към младите хора, е да не се качват в кола с дрогиран шофьор, подчерта експертът.

Разследването приключи: Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

Той показа очила, с които се възпроизвежда зрението на човек, намиращ се под въздействието на опиати. Такива очила вече са предоставят при обучаването на млади шофьори.

Като председател на НПО, Тодоров обърна внимание, че организацията подава сигнали към институциите, които имат отговорността за осигуряване на безопасността по пътищата. В това отношение те трябва да бъдат безкомпромисни.

Необходими са неизбежност на наказанието и тотален контрол към нарушителите, за да се пресече рискът от произшествия на пътя. По думите на Тодоров трябва да се набавят достатъчно тестове за дрога, особено на места, където има събиране на много млади хора - като в Студентски град, например, за може да се проверява всяка втора кола.

За сигурността на пътищата голямо значение имат тяхното състояние и контролът. Трябва да има достатъчно камери и единна система за обработване на събраните данни, подчерта Тодоров.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жилища от корабни контейнери за хората от "Виетнамските общежития" в Красна поляна
Жилища от корабни контейнери за хората от "Виетнамските общежития" в Красна поляна
За първи път от 70 години в САЩ ще екзекутират жена
За първи път от 70 години в САЩ ще екзекутират жена