НОВИНИ

Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 17.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така. Това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип.

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Срещата Пулев - Джошуа ще е на 12 декември в Лондон
Официално: Срещата Пулев - Джошуа ще е на 12 декември в Лондон
Увеличават се случаите на пациенти с онкологични заболявания
Увеличават се случаите на пациенти с онкологични заболявания