НОВИНИ

Увеличават се случаите на пациенти с онкологични заболявания

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 17.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Заради пандемията от COVID-19 вече има лавинообразно увеличение на новооткритите пациенти с онкологични заболявания. Това станa ясно по време на 11-ата Национална онкологична конференция "МОРЕ". Тази година тя е посветена на карцинома на пикочните пътища и за първи път се провежда виртуално.

Заради коронавируса много пациенти не са потърсили навреме лекарска помощ, въпреки че от месеци са с оплаквания. Доц. Марин Георгиев, уролог в Александровска болница в София обясни, че нуждаещите се от лечение са много, а лекарите изнемогват.

Доц. д-р Марин Георгиев, уролог в Александровска болница: Записваме в момента пациенти за края на ноември. Ние още не знаем колко случая не са се явили за диагностика, въпреки симптомите.

Карциномът на пикочните пътища е на четвърто място по честота при мъжете. У нас заболеваемостта е по-ниска в сравнение с останалите европейски страни, но смъртността е висока.

Доц. д-р Марин Георгиев, уролог в Александровска болница: Стадиите, които диагностицираме за съжаление са по-напреднали.

Често ракът е силно агресивен, затова ранната диагностика е ключова. Хората от малките населени места обаче рядко стигат до модерните болници, казват специалистите.

Доц. д-р Марин Георгиев, уролог в Александровска болница: Няма как ние този пациент да го видим, ако той сам не е потърсил помощ или не е изпратен, защото няма скрининг.

От карцином на пикочния мехур най-често боледуват възрастни мъже, които са дългогодишни пушачи. Заболяването се открива късно, защото симптомите често съвпадат с тези на други заболявания.

Доц. д-р Марин Георгиев, уролог в Александровска болница: Често уриниране, парене при уриниране, циститните оплаквания, много често, дори леко прокървяване, особено при жените, които са имали преди това цистит.

Лекарите обясниха, че у нас вече се прилагат най-модерните терапии за лечение на заболяването.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност
Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност
Нова ескалация на напрежението в Нагорни Карабах
Нова ескалация на напрежението в Нагорни Карабах