НОВИНИ

Електронни мулета са били българите от разбитата схема за киберпрестъпления

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 17.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, съвместно с техни колеги от 16 държави по света, неутрализираха международна престъпна група за киберпрестъпления с българско участие. Повече подробности за схемата бяха оповестени от експерта по сигурността Любомир Тулев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Такива международни операции, при които са ангажирани държави от цял свят, отнемат страшно много време заради организацията. Това е изключително трудно като постигане, но дава резултати, категоричен е Тулев.

Той обясни, че най-много адреси са претърсвани в Латвия, а българското участие в схемата е било с т.нар. електронни мулета - хора, които при разкриване на киберпрестъплението, се опитват да докажат, че са действали без никакъв умисъл и така много често избягват закона.

Тези хора показват различни договори - уж работейки надомно, твърдят, че не са подозирали нищо за схемата, обясни експертът. По време на операцията на ГДБОП, във Варна е разбита къща, в която е имало т.нар. копачки - специални компютри за добиване на криптовалута на база на виртуални изчисления.

В САЩ разследват финансова пирамида за милиарди долари, създадена от българи

Тулев коментира и още една световна новина с българска следа - а именно това, че Холивуд ще снима филм за историята на т. нар. криптокралица Ружа Игнатова, в която ще участва супер звездата Кейт Уинслет.

Биткойн - криптовалутата създадена от Ружа Игнатова, е типичната пирамидална структура, при която ти продаваш монети на едни хора и ги въвличаш в това те да ги продават на други хора, обясни Тулев.

Зачестяват сигналите за фишинг атаки

Той даде и ценни съвети за потребителите при получаване на съмнителни имейли от институции или ЧСИ, популярни като т.нар. фишинг измами.

Ако получите имейл с линк в съдържанието, трябва да поставите курсора на мишката върху линка, за да ви покаже браузър адреса, на който той ще ви отведе. Ако директно последвате линка, обикновено ще отидете на измамен уеб сайт, който цели да открадне личните ви данни, категоричен е Тулев.

Има ли прикачен файл - сваляте, но не го отваряте, съветва експертът. Този файл цели да има достъп до личните данни от вашия компютър или да го използва за хакерска атака към други потребители, обясни още Тулев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма връщане назад: Джошуа-Пулев на 12 декември в "О2" Арена
Няма връщане назад: Джошуа-Пулев на 12 декември в "О2" Арена
Рекорден брой американци вече са гласували за президент на САЩ
Рекорден брой американци вече са гласували за президент на САЩ