НОВИНИ

В САЩ разследват финансова пирамида за милиарди долари, създадена от българи

Финансова пирамида за милиарди долари, създадена от българи. В САЩ се очаква арестуваният Константин Игнатов да се изправи пред съда. Той е задържан на 6 март на летището в Лос Анджелис, като един от ръководителите в схема за измами с криптовалута с името OneCoin. Сестра му Ружа Игнатова също се издирва от американските служби като съучастник.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:39, 09.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В обвинението срещу Константин и Ружа Игнатови, прокурорът Джефри Бърман пише, че подсъдимите са създали пирамида за милиарди, основаваща се изцяло на лъжа и измама. Те са обещавали огромни печалби при много нисък риск. На практика обаче инвестициите са били абсолютно непроследими, след превода възстановяването на сумите е практически невъзможно, а с криптовалутата OneCoin нищо не може да бъде купено. OneCoin не е имала класическата архитектура за криптовалута, която се основава на непробиваем регистър на транзакциите.

Според обвинителния акт в измамната мрежа са оплетени повече от 3 милиона души по цял свят. Печалбите на фирма OneCoin между края на 2014 г. и есента на 2016 г. възлизат на 2,2 милиарда долара. Следователите са открили милиард и 200 милиона долара, инвестирани в криптовалутата менте, като значителна част от парите е била изпрана през финансови институции в поне 21 страни.

Според обвинителния акт, фалшивата криптовалута е създадена през 2014 г. в България, с намерение от самото начало за прихващане на част от средствата на потребителите. В основата на схемата е Ружа Игнатова. Тя има германски паспорт. Следите ѝ се губят през октомври 2017 г. Оттогава управлението на OneCoin поема брат ѝ - Константин Игнатов. В края на февруари той пристига в Съединените щати, за да се срещне с посредници за промоцията на OneCoin. Задържан е на 6 март в Лос Анджелис.

Освен Ружа и Константин Игнатови, по случая е обвинен и американски адвокат, заподозрян, че е участвал в изпирането на 400 милиона долара от OneCoin.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии
Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии
Български компании представиха работни позиции на сънародници във Великобритания
Български компании представиха работни позиции на сънародници във Великобритания