НОВИНИ

Наближава ли локдаун в България?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:10, 07.11.2020
5694
Чете се за: 01:42 мин.
Общество

Над 3800 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. За пореден ден в София е най-голям броят на новозаразените - 1435.

На този етап не се задава локдаун. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви днес в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че по този сценарий ще се мисли при увеличаване на броя на заразените и смъртността в България. Подобно на редица държави в страната ни ще бъдат въвеждани мерки в регионите, където заболеваемостта е най-висока.

Така например в София от днес непълнолетните ще могат да ходят в търговските центрове само с придружител, а от утре ще има зелен коридор за пазаруване на възрастните над 65 години в София. Тази нова наредба създаде известно объркване в столичани още днес.

Първоначално Столичната община обяви, че зеленият прозорец за пазаруване ще бъде от 10.00 до 12.00 часа. По-късно след обсъждане с хранителните вериги и граждани часовия диапазон бе фиксиран от 8.00 до 10.00 ч. В част от магазините започнаха да прилагат мярката още днес, въпреки че е в сила от утре.

Затягането на мерките в най-засегнатите точки в страната постави въпроса наближава ли локдаун в България.

"Дали има други допълнителни мерки, които могат да бъдат взети - да. Имаме списък с мерки, ескалиращи мерки, с повишаване на контрола, с допълнително мерки, които рестриктират и движението, но считаме, че поне към днешен ден няма нужда такива да бъдат предприемани", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Военните болници активно се включиха в лечението на вируса още в началото на пандемията. Обмисля се армията да се включи и по друг начин:

"Аз разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората, които са в нужда", заяви Красимир Каракачанов - министър на отбраната.

Вирусолог: PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове

Близо 14 000 са направените у нас PCR тестове за последното денонощие. Според лекари те обаче рано или късно ще отстъпят пред бързите тестове като метод за доказване.

"Изключителната чувствителност на PCR теста към момента натоварва системата, изкарва много хора в карантина и контактни, а всъщност не всеки от тези хора е толкова заразен. Достоверността на бързите антигенни тестове е достатъчно добра, много добра", каза доц. Любомира Николаева, началник отдел "Вирусология", НЦЗПБ.

Голяма част от преболедувалите коронавируса задържат антитела поне 5 месеца, показват изследвания.

"Дали повтаря? В повечето случаи не повтаря. И ако сметнем около 40 милиона са в момента миналите през инфекцията, неактивните случаи, от тези 40 милиона имаме документирани случаи на 29 човека, които вероятно са повторили инфекцията", каза доц. Любомира Николаева, началник отдел "Вирусология", НЦЗПБ.

Направени изследвания в колективи показват, че маските значително намаляват риска от заразяване. Не е задължително обаче да се заразиш, ако контактуваш с болен. Направено изследване в помещение от 10 кв.м показва, че здрав човек в него има шанс да се зарази от болен едва след около 80 минути, ако вентилацията на стаята работи.

Репортери: Йоана Миланова, Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение
Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение
Трима души загинаха в тежка катастрофа на пътя между Ботевград и Враца
Трима души загинаха в тежка катастрофа на пътя между Ботевград и Враца