НОВИНИ

Полетяха първите безпилотни таксита над Сеул

bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 11.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Двуместно дрон-такси беше демонстрирано от китайска компания в Сеул. До 2025 година Южна Корея планира да пусне безпилотни въздушни превозни средства като средство за борба с натоварения автомобилен трафик в големите градове.

Полетът започна, след като по-малки дронове за наблюдение сигнализираха със сирена, че районът е безопасен. Вместо пътници на седалките в голямата машина имаше две торби с по 70 кг ориз. Полетът продължи 10 минути на височина 36 метра, със скорост до 50 км/ч.

При пълно зареждане батерията има автономност 30 минути. Първоначално футуристичното такси ще се управлява от пилот на борда и ще лети като малък хеликоптер. До 2022 г. Южна Корея инвестира 30 млн. долара в разработката на транспорт с дронове.

Чанг Юн-ки, Министерство на транспорта на Южна Корея: Има три предизвикателства по пътя напред. Първото е подходяща технология, второто е достатъчно правителствено финансиране и накрая - изграждане на доверие в хората, така че да използват дронове.

Китайската компания вече използва дронове в своята страна за въздушни доставки, борба с пожарите и в туристическия бранш. Аналогични проекти разработват Боинг, Еърбъс, Тойота и Хюндай.

Пазарът за въздушни таксита и други автономни летателни апарати само в Съединените щати се оценява на 46 млрд. долара до 2026 г. За Япония прогнозите са 20 млрд. долара до 2025 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха международна група за незаконно разпространение на тв програми
Разбиха международна група за незаконно разпространение на тв програми
Битката за ефикасна ваксина - ще има ли пробив срещу COVID-19
Битката за ефикасна ваксина - ще има ли пробив срещу COVID-19