НОВИНИ

Сериозен недостиг на лекарства в пловдивските аптеки

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 11.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В Пловдив фармацевти алармират за сериозен недостиг на лекарства, които се изписват за лечение на болните с COVID-19. Складовете зареждат нужните медикаменти, но заради повишеното търсене количествата, които се доставят, не стигат.

Касае се главно за две групи антибиотици. Също така няма антикоагуланти, кортизонови препарати в таблетни форми, имуноподкрепящи средства и противовирусни препарати на билкова основа. Всички те са изписват по схема за домашно лечение на болни с коронавирус.

Екипът на БНТ видя и рецепта, снимана на ксерокс, а лекарят само добавя с химикал имената на пациента, т.е. това е еднотипно лечение, което се следва.

Здравният министър: Няма недостиг на медикаменти, използвани за лечение на пациенти с COVID

Заради призива пациенти с грипоподобни симптоми да не ходят при личните си лекари, а да им се обаждат по телефона, хората масово отиват в аптеките без рецепти на хартиен носител и ги показват снимани на телефоните си, или директно се обаждат на лекаря си, за да удостовери, че е предписал даденото лечение с антибиотици. Но когато те липсват, фармацевтите просто вдигат рамене и казват: "Опитайте отново утре". И така пациентите обикалят от аптека на аптека или пък пътуват до съседни общини, за да се снабдят с нужните медикаменти.

"Търсят много хора с издадени лекарски рецепти, защото са се обърнали или към спешните пунктове за прегледи на пациенти с подобни оплаквания, или пък директно идват от болница, в която не са приети на стационарно лечение, но им е дадена рецепта с терапия за вкъщи", обясни Димитрия Стайкова - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

"Постоянно ми звънят приятели, семейства, които са болни, и ми искат услуга, защото имам познати, които имат складове за антибиотици. Но аз не мога да ги намеря, защото и складовете дават на аптеките много малки количества. Вчера само обиколих 4-5 някъде", коментира Васил Василев.

Български лекарски съюз: Самолечението е опасно!

Фармацевтите призовават: ако не сме болни, да не се презапасяваме с лекарства, защото в този момент някой действително има нужда от тях.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВФ: Мерките на правителството са изключително правилни
МВФ: Мерките на правителството са изключително правилни
Ортопеди излизат на първа линия в битката с коронавируса
Ортопеди излизат на първа линия в битката с коронавируса