НОВИНИ

Здравният министър: Няма недостиг на медикаменти, използвани за лечение на пациенти с COVID

здравният министър недостиг медикаменти използвани лечение пациенти covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 11.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

В настоящия етап на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с COVID. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевтичния сектор. Темата излезе на дневен ред след сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните.

Презапасяването с лекарства е това, което създава впечатление на недостиг, заяви министърът.

"Нямаме и специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази вирусна инфекция. Медикаментите, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при тази вирусна инфекция", обясни министърът.

"Имаме сигнали за недостиг на нискомолекурярни хепарини в страната. Създали сме организация, която е влезе в сила от днес“, съобщи проф. Ангелов.

Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин. "Бременните жени, които изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лабораторията. Това го правим с оглед да не се злоупотребява с наличните количества от този медикамент в аптеките", увери министърът.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени и телефони за връзка с търговците на едро.

Търсят решение относно недостига на някои медикаменти

„Това, което наблюдаваме, е изключително притеснително. Българските граждани, водени от нерационални решения, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърдението, че те лекуват COVID. Самолечението е опасно”, алармира още министър Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си легенда на НБА
Отиде си легенда на НБА
Филмът "Жълт олеандър" - черна комедия с политически привкус
Филмът "Жълт олеандър" - черна комедия с политически привкус