НОВИНИ

Депутатите в спор: дали има кворум с онлайн регистрацията

Николай Минков
от Николай Минков
10:00, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Депутатите се скараха още в началото на пленарния ден дали има кворум или не с онлайн регистрацията и дали да се изслуша здравния министър. От БСП поискаха той да дойде в Народното събрание и да обясни каква е ситуацията с разпространението на епидемията и мерките за нейното овладяване.

"Вашата наглост е безмерна. Продължавате да се криете по кулоарите, а ние се опитваме да осигурим кворум, с наши болни колеги онлайн. Що за опозиция сте вие? Да, моментът е сериозен, ситуацията е критична и ако сте отговорни, ще сте тук, в пленарната зала и ще правите промени в правилника за дейността на Народното събрание, в законите. Престанете с тези партизански игри. Знаете ли какво се случва в болниците. Ако бяхте отговорни, щяхте да ни позволите да сме там, а не тук, за да си вземете надниците“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От левицата обвиниха ГЕРБ, че заседанието е нелегитимно, тъй като кворумът е направен с онлайн регистрация.

"Няма как да приемем това, което казвате. На кой член от правилника приехте това решение, с което карате колеги от болничните стаи да участват в заседание? Обвинявате ни, че не познаваме правилника. Питам ви: вие като председател, научихте ли правилника и не разбрахте ли, че в петък следобед са вкарали промени в правилника, в 4 ч. да го приемете и днес да работите онлайн, не е легитимно. В петък заседанието бе нелегитимно. Взимате нелегитимни решения. Днес отново нямате кворум. И с 5-те колеги, изнасилени пред мониторите, пак нямате кворум. Ние не искаме да чуем министъра. Българските граждани искат да го чуят, да знаят в коя болница и поликлиника да идат. И вие като отговорна партия, не виждам защо се плашите, че не искате министърът на здравеопазването да дойде", отговори Георги Свиленски.

От "Воля" обвиниха левицата, че се държи безотговорно, като политизира епидемията.

"Учителки се разболяват, заместват ги колежки, и те се разболяват, а сега в училищата търсим заместнички на заместничките. В детските градини също. Полицаите изнемогват. А от БСП си играят на котка и мишка, защо? Защото са опозиция. Недопустимо е в такъв момент да саботираш държавата, да ѝ вредиш и да се наричаш народен представител и само, защото искаш да си опозиция. И ние от "Воля" сме опозиция, имаме различни с управляващите виждания, но тях ги отстояваме не с цената на България, защото народът и държавата ще ги има дори когато Корнелия Нинова ще я няма. България преди всичко и след това партийните интереси. От тук да сме наясно: БСП е опозиция на народа, а "Воля" е опозиция на всички срещу народа. Всеки ден ще използваме да заклеймяваме тази политически безидейна опозиция. Призовавам ви колеги да се вслушате в разума... влезте в дневния ред на народа в края на мандата“, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Поради липса на кворум, заседанието на парламента бе прекратено. Поименната проверка, включително и тази на онлайн работещите депутати, показа едва 116 народни представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Парламентът забрани употребата на наргилета от деца
Окончателно: Парламентът забрани употребата на наргилета от деца
РС Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов
РС Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов