НОВИНИ

Над 15 000 норки в САЩ са умрели от коронавирус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:05, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Шест държави до момента алармираха за разпространение на коронавирус сред норки. Съединените щати съобщиха за 15 000 умрели от коронавирус бозайници от този вид. Датското правителство призна за грешка решението си да унищожи всички норки в страната.

Няма правно основание за масовото избиване на норки, наредено от правителството на Дания. Това призна министър Могенс Йенсен. Драстичната мярка беше изискана заради съмнения, че норките пренасят мутация на COVID-19. А това може да представлява потенциален риск за хората и най-вече за бъдещата ваксина срещу вируса.

"Искам ясно да заявя, че допуснахме грешка. Няма законово основание да се иска от фермерите да унищожат всички норки извън определената 7,8-километрова зона. Животновъдите получиха писмо, в което не е ясно записано, че става дума за препоръка на правителството. Дълбоко съжалявам за това. Разпоредих внасянето на текст в парламента в подкрепа на заповедта", заяви земеделският министър.

Миналата седмица Дания взе решение да унищожи близо 17 милиона норки заради откриването на заразени с коронавирус животни. Страната е най-големият производител на кожи от норки в света с основни пазари за износ Китай и Хонконг.

Норките ли са новата заплаха от COVID-19? Oще 5 държави откриха опасна за хората мутация

Освен Дания, до момента още пет държави съобщиха за случаи на заразени с COVID-19 норки. Те са Нидерландия, Швеция, Испания, Италия и САЩ. Отвъд океана под карантина са около десет ферми заради установяването на 15 000 загинали животни - вероятно следствие на коронавируса.

Установяването на връзка между COVID-19 и норките насочи внимание и към друг проблем - условията, в които се отглеждат. Във фермите на малко пространство живеят хиляди животни, което ускорява разпространението на зарази между тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 5,2 по Рихтер разтърси Р. Северна Македония
Земетресение със сила 5,2 по Рихтер разтърси Р. Северна Македония
Хасан Адемов: Не е ясно какъв ще бъде ефектът от големите социални разходи в Бюджет 2021
Хасан Адемов: Не е ясно какъв ще бъде ефектът от големите социални разходи в Бюджет 2021