НОВИНИ

Норките ли са новата заплаха от COVID-19? Oще 5 държави откриха опасна за хората мутация

норките новата заплаха covid oще държави откриха опасна хората мутация
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:38, 07.11.2020
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Нови пет държави съобщиха за случаи на коронавирус, разпространяван от ферми за норки. Властите в Италия, Холандия, Испания, Швеция и САЩ са открили SARS-CoV-2 в норки, се казва в изявление на СЗО.

Само преди дни Дания обяви, че се налага да унищожи милиони норки заради разпространение на мутация на COVID-19, прескочила от норки на хора и заразила общо 12 души.

Копенхаген предупреди, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички между 15-17 милиона норки в страната.

Според теориите на някои учени, вирусните мутации са често срещани и безвредни при хората.

Датските здравни власти обаче изразиха загриженост, че този вид, известен като "Клъстер 5", не се възпрепятства от антитела в същата степен като нормалния вирус. Затова се опасяват, че мутацията при норки, предавана на хората, може да застраши ефикасността на ваксините срещу коронавируса.

Норки заразиха испански работници още през лятото

Проблемът с норките като разпространител на заразата възникна още през лятото в Испания.

Здравните власти там подложиха на унищожение близо 100 000 норки във ферма в провинция Арагон, след като много от животните бяха тествани положително за коронавирус.

Избухването на заразата беше открито, след като съпругата на служител във фермата се зарази с вируса през месец май. По-късно още още шестима работници също дадоха положителни тестове за болестта.

Норките, отглеждани заради ценната им кожа, бяха изолирани и наблюдавани внимателно, след като работниците се заразиха. След тестове, направени на 13 юли, беше установено, че 87% от екземплярите са заразени. Здравните власти наредиха всички 92 700 животни да бъдат унищожени, за да се избегне рискът от предаване на заразата при хора.

Фермите за норки са проблем, алармират от години наши природозащитници

Въпросът за развъдниците на животните с ценна кожа стои на дневен ред и у нас. От години природозащитни организации организират протести и събират петиции с цел спиране дейността на фермите за норки.

Пореден протест беше организиран и за днес до фермата за норки край старозагорското село Маджерито. Граждани са обединени от искането си за забрана и затваряне на фермите за кожи. Една от водещите причини за протеста обаче е и опасността фермите за норки да се превърнат в благоприятна среда и резервоар за COVID-19.

Организаторите обаче отмениха физическия протест заради разпространението на коронавируса у нас и заявиха, че демонстрацията преминава в онлайн форма. Случаите на COVID-19 растат главоломно и събирането на десетки хора за протест би било безразсъдно. Още повече с пътуване в коли от цялата страна. От близките села също се очакваше да се включат хора, като голяма част от тях са в рисковата група, чиито живот и здраве бихме застрашили, обясниха организаторите.

След последните обезпокоителни новини от Дания, действията ни не трябва да спират, а напротив. Създадохме сайт, чрез който лесно и бързо могат да бъдат изпратени призиви до институциите с искане да се прекрати дейността на фермите за норки в най-кратък срок и да се разгледа законопроекта за забрана добива на ценни кожи в България, допълват гражданите.

Преди повече от година група депутати внесоха в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за кожи у нас. Това се случи след входирането на над 51 000 подписа през 2018 г. и редица демонстрации и протести. Проектът обаче и до днес е замразен в парламентарните комисии, споделят организаторите на протеста срещу фермите за норки.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на коронавирус в Дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица
Огнище на коронавирус в Дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица
Габриел Донев се бори, но отстъпи на старта в квалификациите на Sofia Open
Габриел Донев се бори, но отстъпи на старта в квалификациите на Sofia Open