НОВИНИ

Хасан Адемов: Не е ясно какъв ще бъде ефектът от големите социални разходи в Бюджет 2021

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 11.11.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

По-високи социални разходи и повишаване на пенсиите предвижда проектът за бюджет през следващата година. Трябва да започне и изплащането на първите пенсии по втория стълб, известен още като "втора пенсия".

Пенсионната система е динамична. При нея най-добрият вариант е да се вземат хоризонтни, а не конюнктурни решения, които да решат проблемите на днешния ден.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ Хасан Адемов - депутат от ДПС и председател на социалната комисия в Народното събрание.

"Промените, които се предлагат, са стъпаловидно увеличаване на периода, в който ще могат да се прехвърлят средствата от индивидуалната партида в Националния осигурителен институт. До 2023 г. този период е една година, след това расте до 2037 г. стъпаловидно до 5 години", допълни той.

Предлагат три варианта за изплащане на втората пенсия

Според него с този огромен финансов ресурс, който се излива в пенсионната система, се нарушава структурата и моделът на пенсионно осигуряване, защото повече от половината пенсионери вече ще бъдат на минимален размер на пенсията, като се нарушава и най-важният принцип на социалното осигуряване - размерът на пенсиите да зависи от осигурителния принос.

Разходите в бюджета за Националното обществено осигуряване са увеличени с 1 770 000 лв. за следващата година.

"Един уникален ръст, в последните години не можем да се похвалим с такъв ръст. На следващо място, приходите обаче са с 400 млн. повече, отколкото изпълнението на приходната част на бюджета за тази година, което означава, че тези големи разходи са на базата на дълго финансиране, на увеличаване на дефицита, защото ако дефицитът в началото на 2017 г. е бил около 4 млрд., сега за следващата година се очаква да нарасне на 6 405 000 лв.", каза още председателят на социалната комисия в Народното събрание.

Адемов коментира, че не може да се предвиди в бюджета какъв ще бъде ефектът от тези разходи, т.е. целеполагането липсва.

"Ако целта е да намалим броя на хората, застрашени от социално изключване и бедност, това е възможен вариант, но не е ясно с тези разходи какво ще се постигне", допълни той.

Дават 6 месеца за прехвърляне на парите за втора пенсия в НОИ

По думите му, за огромно съжаление, за активна политика на пазара на труда са предвидени само 10 млн. лв., докато миналите години е била 73 млн. Прави впечатление, че парите, които се раздават за догодина, са за администрацията предимно и естествено за пенсионерите.

Той заяви, че са подсигурени средствата, които са необходими за ревизирането на социалните услуги.

"По отношение на Закона за личната помощ са осигурени 314 млн. лв. за следващата година, като 85 млн. лв. допълнително за асистентска услуга са предвидени в Закона за социалните услуги, което означава, че е възможно тези финансови средства да направят живота на хората с увреждания малко по-добър, достъпът до институции и тяхната адаптация да бъде малко по-адекватна", коментира Адемов.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 15 000 норки в САЩ са умрели от коронавирус
Над 15 000 норки в САЩ са умрели от коронавирус
Проф. Иво Петров: В никакъв случай да не се взимат превантивно никакви медикаменти срещу COVID-19
Проф. Иво Петров: В никакъв случай да не се взимат превантивно никакви медикаменти срещу COVID-19