НОВИНИ

Росен Желязков: Субсидиите и компенсациите за превозвачите за следващата година ще бъдат увеличени

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 11.11.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Бизнес

Най-силно засегнато е свободното движение на хората, от една страна, заради ограниченията, от друга страна - заради самоограниченията, каза в студиото на "Денят започва" транспортният министър Росен Желязков. У нас силно засегнат е автобусният сектор.

При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсектор.

"Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите, и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.

В момента се реализира една мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период.

Автобусните превозвачи могат да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа

За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони.

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", обясни Желязков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затвори границите си за туристи
Гърция затвори границите си за туристи
Дума на годината - "локдаун"
Дума на годината - "локдаун"