НОВИНИ

РС Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 11.11.2020
Чете се за: 01:50 мин.
По света

България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. София настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство и да се решат спорните въпроси между двете страни.

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 г., когато страната става част от Югославия, но тогава това е държавна политика, а през последните три десетилетия редовно тази стара политика на Югославия се претопля, с оглед най-вече на вътрешнополитически проблем - когато има определена криза в държавата, по този начин политическите функционери там явно считат, че така е най-правилно да трупат политически дивиденти, което за нас като държава е недопустимо.

Това заяви в "Денят започва" Юлиан Ангелов, депутат от Обединени патриоти - ВМРО.

"Македония не може да влезе в ЕС като държава, която сипе омраза и обиди към България и българския народ, при все че населението на днешната Република Северна Македония са хора, които са потомци на българи", подчерта Юлиан Ангелов.

"Позицията на БСП е ясна: не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започнат преговори", посочи Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Екатерина Захариева към Скопие: Нека да се върнем към добросъседския тон

Той посочи, че има редица двустранни въпроси, един от най-съществените е коментираният език на омраза, които са още неразрешени. Винаги сме подкрепяли европейската интеграция на Република Северна Македония, защото това е стъпка към гарантиране на мира, на стабилността, на икономическия просперитет, но тя не може да става за сметка на националното единство на България и за сметка на историческата памет и на нашите деди.

"Но защо се стигна до тук? Ние подписахме един договор за добросъседство и приятелство, който създаваше необходимия инструментариум да поставим на нова основа нашите отношения с Република Северна Македония. За съжаление българското правителство не успя пълноценно да се възползва от него. В този договор за пръв път беше формулирано понятието "обща история", предвиди се създаването на мултидисциплинарната комисия, която да реши историческия въпрос. Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония - изпълнение на двустранни договори за добросъседство", подчерта Петър Витанов.

И попита Юлиан Ангелов, като представител на управляващите, защо няма това условие за изпълнение на двустранните договори. По думите на евродепутата правителството е проявило безсилие и невъзможност да се справи с тези проблеми.

През март българското правителство даде зелена светлина за начало на преговорите с Република Северна Македония и заблуждаваше обществото, че няма проблем с изпълнението на договора и затова западните ни партньори бяха изумени, и това постави и Борисов в международна изолация, заяви Петър Витанов.

"Този договор беше изработен от това правителство, работено е по него много години, но последният му вариант с всички поправки, с всички неща, които защитават националните интереси на България, беше направен от това правителство", подчерта Юлиан Ангелов.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Припомни, че БСП е подкрепило и договора, и рамковата позиция на правителството, и декларацията на Народното събрание.

"Но вие отново гледате да черпите дивидент от проблемите, които българското правителство и мнозинството се опитва да реши с нашата западна съседка", посочи депутатът от ВМРО.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите в спор: дали има кворум с онлайн регистрацията
Депутатите в спор: дали има кворум с онлайн регистрацията
Световни лидери поздравиха Байдън, Майк Помпео отказва да му признае победата
Световни лидери поздравиха Байдън, Майк Помпео отказва да му признае победата