НОВИНИ

Екатерина Захариева към Скопие: Нека да се върнем към добросъседския тон

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 10.11.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Среща на върха на страните от Берлинския процес се очаква да се проведе днес. Домакини са съвместно министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Министър-председателят Борисов вече не е под карантина и ще се срещне на живо със Зоран Заев в София, това каза в "Денят започва" по БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. За първи път две държави от региона председателстват такава среща.

Три са очертаните приоритети на този процес - икономика и свързаност, сигурност и добросъседство. Захариева коментира отношенията между България и Република Северна Македония и позицията на нашата страна.

България ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани

"Ние имаме забележки не само по отношение на текста за историята. Ние имаме забележки по отношение на напредъка по инфраструктурните проекти, по Коридор №8. В следващата рамка за финансиране на ЕС те не са подали нито един инфраструктурен проект в посока изток - запад. А това е връзката с България. Днес ще ги попитам кога те ще свикат междуправителствената комисия за наблюдението за изпълнението на договора", посочи Захариева.

Днешната среща на върха няма нищо общо с разширяването на ЕС. Да, тя подготвя държавите от Западни Балкани, но не е среща, на която ще се обсъжда преговорна мярка или да се взема решение по нея, уточни външният ни министър Екатерина Захариева.

Днешното посещението на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев у нас е било планирано във връзка със съвместното председателство на София и Скопие, коментира Захариева.

"Той ще разговоря с премиера Бойко Борисов и по отношение на отворените въпроси между двете страни. Не бих казала, че присъствието на Зоран Заев е изцяло свързано с процес на разширяване. Те са съпредседатели на Берлинския процес", обясни тя.

Договорът за добросъседство със Скопие съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси

Захариева уточни, че не е имала отделен разговор с колегата министър Буяр Османи.

Повече от година и половина настояваме за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство със Скопие. По наша оценка единствено в частта за туризъм имаше постигнат напредък, т.е. виждаме увеличение на туристопотока в двете страни. Това обаче, съвсем не е достатъчно, коментира Захариева.

Външният ни министър отправи призив към Република Северна Македония да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите по неизпълнение на договора.

"Нека се опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме това, което пропуснахме година и половина, декларирайки и завявайки какво няма да изпълняват, каква била България, какви били нашите претенции. Нека да се върнем към изпълнението на договора и нека да се върнем към добросъседския тон", призова външният ни министър.

Вижте целия коментар на Екатерина Захариева във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки при раздаването на пенсии в село Бъзън
Засилени мерки при раздаването на пенсии в село Бъзън
Д-р Кацаров: У нас няма ясно очертана пътека за болните с COVID
Д-р Кацаров: У нас няма ясно очертана пътека за болните с COVID