НОВИНИ

Доброволци в готовност: С какво ще помагат на нуждаещи се в Кюстендил?

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 10.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Читалище "Братство" в Кюстендил започна доброволческа кампания. Клубът ще работи в помощ на всеки кюстендилец - под карантина, възрастен или изпаднал в беда. Доброволците ще пазаруват и доставят хранителни продукти, лекарства и други стоки за нуждаещите се.

Идеята да се обединят в помощ на своите съграждани - възрастни, под карантина или изпаднали в беда, е на активисти от читалищата "Братство" и "Пробуда" в Кюстендил. Те помагат на нуждаещите се с пазаруването и със снабдяването им с лекарства.

Доброволците не се срещат пряко с потърсилите помощта им. Дейността по доставките се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Нуждаещите се дават своята заявка по телефона. При извършената доставка с касова бележка, хората оставят пред домовете си съответната сума.

Тройно повече заразени с коронавирус за денонощие в област Кюстендил

Доброволческият клуб е стартирал кампанията си с 12 души, след което са се присъединили още двама. Засега те обслужват предимно хора от района на града.

От миналата седмица всеки кюстендилец, който е под карантина, трудно подвижен или изпаднал в беда може да потърси помощ като се свърже с доброволците от клуба в града. Единственото, което трябва да направят нуждаещите се е да заявят поръчката си по телефона и да дадат точния си адрес.

Иван Андонов - председател на читалище „Братство" - Кюстендил: - Ние ще извършим даденото тяхно желание, заявено желание, било то за пазаруване, хранителни продукти, лекарства и срещу касов бон естествено, хората ще си платят, но няма да има нужди, няма да се налага да излизат или да се притесняват от това, че няма какво да ядат или не могат да си пият лекарствата.

Доброволците смятат, че за нуждаещите се е много по-важна оказаната им психологическа подкрепа и сигурността, че има на кого да разчитат.

Милена Маркова - доброволец: Много е важно да се обединим, за да можем да преборим по-бързо тази пандемия и разбира се хората да бъдат спокойни и да знаят, че някой мисли за тях и да знаят, че някой може да им помогне.

Телефоните за контакт с доброволците са 078526395 и 0887651034.

Репортер: Станислава Николова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече ще може да се дарява кръвна плазма и във Варна
Вече ще може да се дарява кръвна плазма и във Варна
Вижте опасните участъци на АМ "Тракия"
Вижте опасните участъци на АМ "Тракия"