НОВИНИ

Среща на върха: София и Скопие са домакини

bnt avatar logo
от БНТ
05:48, 10.11.2020
Чете се за: 01:53 мин.
По света

Среща на върха на страните от Берлинския процес се очаква да се проведе днес. Домакини са съвместно министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, които се очаква да разговарят чрез видеоконферентна връзка.

Премиерът Бойко Борисов е отбелязал пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че европейската перспектива пред Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет. В рамките на срещата ще се подпишат важни документи за приобщаване на региона към ЕС.

Външните министри вече разговаряха в рамките на съвместното председателство на София и Скопие. В рамките на срещата първият дипломат на Германия - Хайко Маас беше категоричен: че се работи активно за следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз, но интересите на всяка държава трябва да бъдат защитени.

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес.

Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава член на Европейския съюз и държава от Западните Балкани.

България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса заедно с Република Северна Македония, като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на страните от Западните Балкани и за постигането на стабилност, мир и просперитет в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Макeдония Зоран Заев ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, сред които са лидерите на държавите от Берлинския процес, представители на европейските институции и други заинтересовани международни и регионални организации като Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO). В рамките на срещата на върха участниците предстои да направят преглед на постигнатото през изминалата година и да вземат с консенсус важни за региона и неговата европейска перспектива решения.

Ключов успех на съвместното домакинство на Република България и на Република Северна Македония е подготовката на двете декларации – за Общия регионален пазар и по Зеления дневен ред, изготвени с голямата подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и партньорите на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, се очаква да бъдат подписани онлайн в рамките на срещата на върха в София от лидерите на страните от Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е насочена в три главни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да бъдат създадени благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, чиито резултати имат реално и видимо отражение върху икономическата сигурност и стабилност и приближават държавите от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3816 нови случая, рекорден брой починали - 106 за денонощие
3816 нови случая, рекорден брой починали - 106 за денонощие
Какво означава победата на Байдън за останалата част от света?
Какво означава победата на Байдън за останалата част от света?