НОВИНИ

Брокери предлагат застраховка за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 09.11.2020
5906
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

И у нас вече има специализирана застраховка за COVID-19. Много от работодателите са застраховали своите служители, но ако това не се е случило във вашата фирма или сте безработен, може да си направите индивидуална такава.

След бума на пътуванията през лятото, когато се търсиха застраховки, с включено покритие COVID-19, на дневен ред идват тези, които да гарантират изцяло или частично лечението ни, когато се разболеем на работа или вкъщи. Обезщетението е еднократно и може да започне от 500 лева и да расте нагоре в зависимост от самата застраховка и от това дали човек е на домашно лечение или в болница.

"Разбрах, че съм болна в средата на юни. Като моето лечение продължи доста дълъг период - 39 дни. В момента, в който се върнах на работа, подадох документи и в рамките на законоустановения срок, мисля, че за около две седмици получих обезщетение", каза Ваня Дамянова.

При заболяване документите, които се изискват като доказателство, са: положителен PCR тест, документът за карантина от съответното РЗИ и копие от болничния лист. Груповите застраховки са по-евтини, но имат повече условия, на които трябва да отговаряте. Ако сте безработен, с прекъснати здравноосигурителни права или имате ТЕЛК може да си направите индивидуална такава.

"Не е задължително да има трудов договор. Не е задължително да е здравно осигурен или не е здравно осигурен", каза Бисер Цанковски, застрахователен брокер.

Обикновено се изискват декларация, когато се попълва на физически лица и лични данни.
За индивидуална застраховка COVID може да се обърнете и към застрахователен брокер, който да ви помогне да изберете най-подходящия вариант за вас и да съдейства за документите, които трябва да представите, ако се наложи тя да ви бъде изплатена.

Репортери: Ростислава Генчева, Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха бездомник в Бургас с 600 лв. за неносене на маска
Глобиха бездомник в Бургас с 600 лв. за неносене на маска
Теменужка Петкова: Държавата и икономиката няма да се затварят
Теменужка Петкова: Държавата и икономиката няма да се затварят