НОВИНИ

За 2 дни във Варна събраха средства за извличането на кръвна плазма

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 09.11.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

Във Варна ще може да се дарява кръвна плазма от преболедували COVID-19. За два дни 12 фирми и граждани събраха необходимите средства.

През миналата седмица много тежко болни пациенти от Варна и Шумен, настанени за лечение във COVID отделенията, имаха нужда от преливане на кръвна плазма с антитела от преболедували коронавируса. Донори има, но те все още трябва да пътуват до Националния център по трансфузионна хематология в София, за да дарят плазма. В някои от случаите по различни причини те се оказват, че са неподходящите дарители. Всичко това забавя лечението на болните, за които всеки час е от значение.

С осигурените близо 53 000 лева Районният център по трансфузионна хематология плати 100 сета за кръвна плазма, без които извличането ѝ е невъзможно. Купени са и две нови легла.

Сетовете за животоспасяващата кръвна плазма с антитела се очаква да пристигнат във Варна до дни. В Центъра по трансфузионна хематология вече има четирима специалисти, които са обучени да работят с тях.

"100 сета за 100 дарителя, които могат да помогнат на 300 болни", каза д-р Жанина Йорданова, Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

Консумативите са за еднократна употреба и след изчерпването на първата партида ще са необходими още. В момента в кръвния център се подготвят помещенията, където ще се дарява плазмата.

"Задължителните помещения с индивидуален обособен вход. Помещение за почивка на дарителите, тоалетна, лаборатория и мястото, и машините, и леглата за самото даряване", каза д-р Жанина Йорданова, Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

Организаторите на кампанията за набиране на средства са готови да помагат и още, за да се купят ново количество сетове и техника за съхранението на плазмата.

"Като най-голямата ни амбиция е да съберем достатъчно пари, за да купим този много скъп фризер, който е за съхранение на плазма", каза Светлана Софрониева, дарител.

"Най-важното е да дарят плазма, когато центърът заработи, за да можем да помогнем на всички крайно нуждаещи се и да бъдем активни, когато това ни се дава като възможност", каза Галина Банова, дарител.

Желаещите да дарят кръвна плазма във Варна са много. Тази седмица ще бъдат определени подходящите донори. Те ще минат задължителните изследвания, ще бъде оформена и документацията, така че като пристигнат сетовете, веднага да започне извличането на плазмата с антитела.

Автор: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп уволни шефа на Пентагона
Тръмп уволни шефа на Пентагона
И частните болници се задъхват в борбата с COVID-19
И частните болници се задъхват в борбата с COVID-19