НОВИНИ

Камала Харис - живот, изпълнен с прецеденти

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:37, 09.11.2020
Чете се за: 01:26 мин.
САЩ

Камала Харис ще е силната жена - вицепрезидент на държавния глава Джо Байдън. Родена през 1964 г. в Калифорния, юристка по образование, тя изгражда кариера в правораздаващите органи.

Първата жена, станала втория човек в Съединените щати, има зад гърба си живот, белязан от прецеденти. Дъщеря на имигрантка от Индия и баща, роден в Ямайка, Харис се смята за американка в уникално положение да представлява смятаните за маргинали в обществото.

Първа жена областен прокурор на Сан Франциско, първа жена главен прокурор на Калифорния, първи индо-американец в Американския Сенат, първи индо-американец кандидат за президентска номинация на голяма партия - това са част от прецедентите в живота на Камала Харис. Скоро ще бъде и първата жена вицепрезидент, а ако Джо Байдън не се кандидатира повторно, би могла да стане и първата чернокожа жена на държавното кормило на Америка.

"Може да съм първата жена вицепрезидент, но няма да съм последната. Защото всяко малко момиченце, което гледа тази нощ, вижда, че това е страна на възможностите", каза Камала Харис - избрана за вицепрезидент на САЩ.

Ранните си години прекарва в Канада. На 13 организира успешен протест срещу забрана децата да играят на ливадата пред жилищния ѝ блок.

"Камала е ченге" - под това мото минава кариерата ѝ в правораздаването, където води дела срещу насилието на банди, наркотрафик и сексуални посегателства. Успява да увеличи осъдителните присъди. Като кандидат за президентската номинация на Демократите влиза в конфликт с Джо Байдън, като го упреква за предишни негови позиции по расови въпроси. Кандидатурата ѝ е неуспешна, но през март предложи подкрепата си на Байдън.

Фактът, че той я избра за партньор в екипа свидетелства, че конфликтите им са останали в миналото. Харис влиза в Сената от Калифорния като побеждава бившия кмет на Лос Анджелис Антонио Вила-Райгоса. Като сенатор се отличава със строгия и проницателен начин, по който препитва номинираните за различни длъжности, като съдии във Върховния съд или главен прокурор на Съединените щати.

"Избраните Байдън и Харис трябва да убедят Републиканската партия, която е толкова привързана към Тръмп и Тръмпизма от много години, да работи синхронно с тях за напредък по приоритетите на американския народ", каза Хакийм Джеферсън - политолог, Станфордски университет.

Нежната половина от новоизбрания президентски тандем в САЩ по Конституция може да оглави държавата в случай на смърт, оставка или отстраняване на поста на титуляра. Ако избраният за президент почине в преходния период или откаже да встъпи в длъжност, избраният вицепрезидент става държавен глава в деня на инагурацията.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тройно убийство в руска военна база
Тройно убийство в руска военна база
В COVID зоните в поликлиниките: Преглеждат пациенти, изпратени от личните лекари
В COVID зоните в поликлиниките: Преглеждат пациенти, изпратени от личните лекари